Search

Проверувајте го вашиот канабис да не мувлосал

Да се забележи мувла на леб или сирење е прилично лесно, но на канабис? Не толку многу. Мувлосаниот канабис обично има сиво-бела прашкаста обвивка и мирис на мувла. Пушењето мувлосана трева веројатно нема да ве убие, но сепак не се препорачува.
Што да барате
Мувлосаниот канабис обично има сиво-бел слој. Меѓутоа, ако не сте искусен пушач или одгледувач, може лесно да ги помешате трихомите со мувла и обратно.
Трихоми се оние лепливи, сјајни кристали на листовите и пупките кои му даваат арома на канабисот. За разлика од трихомите, кои изгледаат како мали влакна кои речиси изгледаат како да светкаат, мувлата има сив или бел прашкаст изглед. Мувлата, исто така, има изразен мирис, така што вашиот нос може да ја забележи мувлата пред вашите очи. Мувлосаната трева обично може да мириса како сено.

Дали е безбедно да се пуши?
Веројатно нема да ве убие, но сепак не се препорачува. Кај здрави луѓе, пушењето мувлосана трева веројатно нема да има штетно влијание врз вашето здравје – се разбира, со исклучок на општите ризици од пушењето. Ако пушите мувлосана трева, може да почувствувате симптоми како кашлање, гадење и повраќање, кои се повеќе непријатни отколку опасни.

Но, ако сте алергични на мувла, може да завршите со воспаление на синусите или белите дробови и симптоми како што се:
-болка во синусите
-одѕводнување
-вртоглавица
-отежнато дишење

Кај луѓе со ослабен имунолошки систем или со заболувања на белите дробови, вдишувањето чад од тревата што содржи одредени видови мувла може да има сериозни здравствени последици.
Габите како Aspergillus, Mucor и Cryptococcus можат да предизвикаат сериозни, па дури и смртоносни инфекции во белите дробови, централниот нервен систем и мозокот кај луѓе со компромитиран имунолошки систем.

Студијата на УС Дејвис ги откри овие и други видови на потенцијално штетни габи на примероци од канабис купени од амбуланти и одгледувачи во Северна Калифорнија.

Дали има некој начин да се отстрани мувлата?
Не навистина.

Можеби ќе бидете во искушение да ги отсечете очигледно мувлосаните парчиња и да го пушите остатокот, но тоа не е добра идеја. Животот е премногу краток за да страдате од лоша трева.

Ако можете да видите мувла, подобро е да ја фрлите. Во секој случај, нема да има добар вкус или мирис и може да ве натера да се чувствувате лошо.

Како да се заштитите од мувла
Складирањето е сè кога станува збор за спречување на мувла.

Изложувањето на канабис на погрешна температура, светлина, влажност и кислород може да го поттикне растот на мувлата.

Еве што треба да имате на ум.

Избегнувајте го фрижидерот или замрзнувачот
Заборавете на она што ви е кажано за чување на вашата трева во фрижидер или замрзнувач. Температурите се премногу ниски, а изложеноста на влага може да резултира со мувла.
Идеалната температура за складирање на канабис е нешто под 77°F (25°C).
Користете го правилниот сад за складирање
Стаклени тегли со херметички затворач се најдобриот начин да ги задржите цветовите без мувла.
Мејсон теглите и сличните стаклени контејнери помагаат да се ограничи изложеноста на кислород и влага, што може да спречи појава на мувла и да ги одржува вашите цветови свежи подолго.
Чувајте го на темно и суво место
Директната сончева светлина и влагата се рецепти за катастрофа кога станува збор за одржување на свеж канабис.
Сончевите зраци можат да ги загреат работите и да ја задржат влагата. Влажната средина може да предизвика и акумулација на премногу влага ако вашиот сад не е правилно затворен.
Чувајте го вашиот сад во темен, сув долап или плакар кај што не станува претопло.
Внимавајте на влажноста
Канабисот најдобро се чува на релативна влажност од 59 до 63 проценти влага во воздухот. Повисоко и ризикувате да ја заробите влагата и да пораснете мувла.

Додавањето пакет за влажност во вашата тегла може да помогне. Ова се мали пакетчиња кои содржат мешавина од соли и вода кои помагаат да се регулира влажноста во вашиот сад. Тие се ефтини и траат неколку месеци.

Навлажнувачите направени специјално за канабис се уште една опција ако сакате да станете фенси и сте подготвени да потрошите некои дополнителни пари.

Брза проверка на вашата зелена трева пред да пушите секогаш е добра идеја. Ова е особено точно ако имате хронична болест на белите дробови, како астма, или компромитиран имунолошки систем. Дури и ако немате никакви здравствени состојби, подобро е да фрлате сè што не ви изгледа сосема правилно.

Најново

Последни колумни