Дебелеењето пред 30 годишна возраст води до рак на простата

Истражувачите сугерираат дека хормонот наречен инсулин, кој е повисок кај дебелите луѓе, може да биде причина за зголемен ризик.

Мажите кои добиваат само 1 кг годишно на возраст од 17 до 29 години имаат 27 отсто поголеми шанси да заболат од рак на простата, открија шведските истражувачи.

Експертите велат дека одржувањето на тежината во младата зрелост е „клучно“ за избегнување на оваа смртоносна болест.

Д-р Мариса да Силва, од Универзитетот Лунд во Малме, рече дека познавањето на повеќе фактори кои предизвикуваат рак на простата е клучно за превенција.

„Добро воспоставените фактори на ризик како што се стареењето, семејната историја на болести и неколку генетски маркери не може да се модифицираат. „Спречувањето на ненадејно зголемување на телесната тежина кај младите мажи е императив за спречување на рак на простата“, рече таа.

Ракот на простата е најчестиот тип на тумор кај мажите во Британија, кој убива повеќе од 12.000 годишно.

Студијата, претставена на Европскиот конгрес за дебелина во Даблин, следела 258.477 мажи чија тежина била измерена најмалку три пати на возраст меѓу 17 и 60 години.

Сите биле без рак кога се запишале од 1963 до 2014 година и биле следени до 2019 година за да се види дали ја развиле болеста.

На 23.348 им бил дијагностициран рак на простата, а 4.790 починале. Зголемувањето на телесната тежина пред 30-тата година било поврзано со развој на болеста и смрт од неа.

Истражувачите сугерираат дека хормонот наречен инсулин, кој е повисок кај дебелите луѓе, може да биде причина за зголемен ризик.

Катарина Џенер, од Алијансата за здравје за дебелина, вели дека оваа нова студија го покажува страшното влијание што зголемувањето на телесната тежина во раната зрелост може да го има врз мажите подоцна во животот.

„Ваквото истражување е клучно за спречување на смртни случаи. Моментално, младите мажи, како и сите други, се бомбардирани 24 часа на ден, 7 дена во неделата, со реклами за брза храна. Владите мора да воведат планирани ограничувања за рекламирање и промоција на брза храна како прв чекор на патот кон правење здрав избор лесен избор за секого“, смета таа.

Сајмон Гривсон, од Здружението за рак на простата во Обединетото Кралство, рече дека одржувањето на здрава тежина штити од многу видови на рак.

„Сепак, важно е да се запамети дека ракот на простата може да влијае на мажите од сите тежини, облици и големини. „Мажите над 50 години, црнците и мажите со семејна историја се изложени на најголем ризик од оваа болест и треба да разговараат со својот лекар доколку се загрижени“, заклучува Гривсон, пишува The Sun.

Извор: n1info.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Најново

Најнови колумни