Search

Аудио еротиката е етички одговор на порнографијата

За сè поголем број момчиња, првата замисла и гледање на женското тело пристигнува преку порно. „Тогаш како растат мажите? прашува Елизабет Ранфт, промотор на аудио еротика. „Тие растат мислејќи дека женското тело може да им припадне – дека голото женско тело е нивно за консумирање“.

Ранфт е дел од тимот кој стои зад Femtasy, еден од водечките производители на порнографија за вашите уши – содржини за возрасни кои нудат аудио алтернатива на сè понасилниот материјал нормализиран како што е Pornhub. Апликациите како што се Femtasy и останатите слични компании, вклучувајќи ги Quinn и Dipsea, станаа голем бизнис во индустријата за возрасни, со стотици илјади посветени корисници.

Додека повеќето компании за аудио еротика се предводени од жени, нивниот продукт не е строго за жени. Медиумот се грижи за сите полови и сексуалности, како и за широк спектар на фантазии. Има романтични комедии со додадени ох-ах-ах, размислете: „Не сте се виделе од средно училиште, а тој е сè уште убав како некогаш!“ Другите се почудни, велат: „Јас сум ѓаволски убав волшебник во потрага… сега дозволете ми да ви го покажам моето стапче“. Ѕвездата на „Grey’s Anatomy“, Џеси Вилијамс, дури раскажува една од нив, изразувајќи му глас на продавачот на книги по име Солстис Стар во 10-делот на Квин „The Misty Door“. Има по нешто за секого, ако сето тоа е поврзано со стенкање и офкање.

Типовите на луѓе кои ја истражуваат својата сексуалност преку медиумот постојано се зголемува, вели Ранфт. Таа се сеќава дека седиштето на Femtasy во Берлин добило писмо од жена со над седумдесет години која ѝ се заблагодарила. „Само што го доживеав првиот оргазам со тебе!“ напишала.

„Жените почнуваат да го враќаат задоволството и разбираат дека се работи подеднакво за нив и нивните фантазии, колку и за нивните типично машки партнери“, објаснува Ранфт.

Girl on the Net, анонимна секс блогерка која создава еротска содржина веќе 12 години, верува дека аудио и литературната порнографија има етичка предност пред нејзините визуелни колеги. Кога пишува и снима приказни, таа постојано ги зајакнува темите на безбедност и согласност – како и вистински ентузијазам. „Нема сомнеж во умот на читателот или слушателот дека ова е нешто што го сакам и уживам“, вели таа.

Ранфт додава дека Femtasy секогаш има цел да „едуцира и промовира етички секс, етичко задоволство и согласност преку нашите аудиоснимки“, првенствено затоа што многу порнографски компании не го прават тоа. Студиите го поврзуваат зголеменото консумирање порнографија со низа негативни однесувања, од зависност од порно до насилни или антагонистички ставови кон жените.

Ребека, 23-годишна студентка од Рединг, најпрво побарала аудио порно бидејќи визуелното порно кое таа се навикнала да го гледа не се чувствува етичко или позитивно. „Можете да ја искористите сопствената имагинација“, вели таа. „И ставете се во тие ситуации врз основа на сопствените искуства“. Таа додава дека исто така се борела да ги изгуби своите инхибиции кога конзумирала визуелна порнографија, наместо да замислува какви би можеле да бидат изведувачите надвор од камерата. Понекогаш се чувствувала загрижена за нив. „Мислам дека дури и да знам дека се професионалци и дека не им е лошо, не им е ни добро“.

„Видео порното е исклучително патријархална индустрија“, продолжува Ранфт. „Мажите им кажуваат на жените што да прават, а жените се покоруваат, затоа што мислат дека тоа е потребно за да направат кариера и име за себе“.

„Слушате толку многу хорор приказни“, додава Крис Јамез, актер кој изведува приказни за Квин. „Но, [со Квин] сум целосно автономен и тие се однесуваат со нас толку добро“. Тој додава дека тоа што е дел од страницата го сменило и неговото разбирање за сексуалноста. „Сфатив многу за тоа како, како маж, би сакал да доживеам интимност наспроти тоа како ми се покажа дека ја доживувам интимноста“.

Платформите за аудио еротика, исто така, овозможија модел за порнографија во кој актерите и изведувачите се фер платени, бидејќи корисниците плаќаат за претплати наместо да ги пренесуваат бесплатно. „Мислам дека луѓето стануваат посвесни, поетички потрошувачи“, вели Girl on the Net. „Големите страници како Dipsea и Quinn направија брилијантна работа помагајќи им на луѓето да разберат дека е во ред да слушаат порно и, всушност, [етички е] и навистина добро да се плати за тоа“.

Извор: The independent

Најново

Последни колумни