Search

81 година од смртта на Коста Солев Рацин

На денешен ден, пред 81 година, Македонија го загуби еден од своите најзначајни поети и револуционери, Коста Солев Рацин, попознат како Кочо Рацин. Неговото дело и живот оставија длабока трага во македонската литература и култура, а неговите стихови продолжуваат да инспирираат и денес.

Кочо Рацин е роден на 22 декември 1908 година во Велес. Од млади години покажува интерес за литературата и револуционерната идеологија. Се приклучува на комунистичкото движење и активно се залага за социјална правда и национална слобода на македонскиот народ.

Како поет, Рацин е најпознат по својата збирка песни „Бели мугри“, објавена во 1939 година во Самобор, Хрватска. Оваа збирка содржи поетски ремек-дела кои ги обработуваат темите на социјалната неправда, експлоатацијата на работниците и тешката положба на македонскиот народ. Неговите песни, напишани на народен македонски јазик, претставуваат мост помеѓу литературата и револуционерната борба.

Рацин не е само поет, туку и револуционер кој активно учествува во Народноослободителната борба против фашизмот. Неговата посветеност на борбата за слобода и правда го прави еден од најзначајните личности во македонската историја.

На 13 јуни 1943 година, Кочо Рацин трагично го губи животот под неразјаснети околности, при што неговата смрт се обвива во мистерија и контроверзија. Неговото исчезнување остави длабока празнина во македонската литература и револуционерно движење.

Денес, на 81-годишнината од неговата смрт, се сеќаваме на Кочо Рацин како на човек кој неуморно се бореше за правда, слобода и подобра иднина за својот народ. Неговото дело останува вечно живо, сведочејќи за неговата големина како поет и револуционер. Неговиот живот и дела се инспирација за идните генерации, потсетувајќи не на важноста на борбата за правда и слобода.

Со почит кон неговиот живот и дело, продолжуваме да ги читаме и чуваме неговите песни, негувајќи го неговото наследство кое продолжува да живее во срцата на сите Македонци.

Најново

Последни колумни