Search

Македонски специјалитети спомнати на „National Geographic“

Вкусот на Северна Македонија. Од крцкав бурек до лозова ракија и бели органски сирења.
Кулинарската култура на оваа балканска земја е сезонска и полна со традиција.

Седејќи на Балканскиот Полуостров во југоисточна Европа, Северна Македонија е прилично самостојна и самодоволна – што значи дека е натопена во богатство од традиционални јадења. Земјоделството се пробива низ општеството, а пазарите се преполни со независни земјоделци кои прикажуваат богати сирења, сочни маслинки, свежо овошје и зеленчук и многу повеќе. Покрај патот, мажите седат на превртени гајби за пиво и продаваат пластични шишиња домашна ракија (лозова ракија) или сушени билки од полињата околу нивните домови.

Летото во Северна Македонија е жешко, додека зимата е време на снежни врнежи, а ние јадеме со годишните времиња – солено месо на скара и салати од слатки домати во топлите месеци, а чорби за да не топлат низ студот. Потоа, во кулинарскиот календар има речиси мистични моменти, како што е правењето огромни серии јуфки (нудли од јајца) на крајот на август за да им се овозможи природно да се исушат на сонце. Или ритуално презервирање, каде што целото семејство гледа да го фати крајот на жетвата во септември.

Многу традиции за храна потекнуваат од 70% од населението кои го почитуваат православниот календар, но најсилната струја што дефинира како јадеме и се храниме е поимот гостопримство. Кога се јавувате кај некого, ви даваат слатко (овошје сочувано во густ сируп) за да ви ја заслади посетата, а дури и ако само се влезете на гости за кафе, веројатно ќе останете на вечера.

Јадењето надвор се дефинира со кафани (локални таверни), од кои има повеќе од 5.000 во земјата со население од само два милиони. Опсесијата со овие целодневни установи за сите добредојдени е репрезент за тоа како сакаме да јадеме: со бавно темпо, уживајќи во секој залак. Почнуваме со шут од нешто јако, малку салата и озборување. И секој што се придружува на масата во текот на денот или ноќта нарачува нешто ново, што значи дека чиниите се секогаш полни.

Јадења што мора да се пробаат во Северна Македонија

  1. Бурек

Слоевите од супер тенко пециво се развлекуваат и се полнат со бело сирење, месо или спанаќ пред да се испече. Земете еден бурек завиткан во хартија и исплакнете се со пијалок од кисел, ферментиран јогурт за да ги пресечете маснотиите.

  1. Кајмак

Овој вид на згрутчена крема се прави со бавно загревање на сурово млеко и внимателно обезмастување на горниот слој од кремот. Уживајте во свеж леб или врз месо на скара во кафана – ќе се стопи и ќе додаде дополнително богатство.

  1. Тулумби

Ова пржено тесто прелиено со сируп го владее локалецот Достана, чија продавница е скриена во Старата скопска чаршија, главниот град на Северна Македонија. Само побарајте ја „постарата дама што ги прави тулумбите“; ќе бидете испратени во вистинската насока.

Превземено од „https://www.nationalgeographic.com/

Најново

Последни колумни