Search
Викенд на гордоста – Скопје 2023

dragON forever на STEAM ROOM

Во рамки на единаесеттото издание на Викендот на гордоста Скопје, на 9 јуни во 21 часот во Музејот на современа уметност ќе одржи танцовото и кореографско дело dragON forever на STEAM ROOM. Тематскиот фокус на Викендот на гордоста Скопје оваа година е КВИР-ХРОНОПОЛИТИКИ: Историја, афекти, утопии.

dragON forever е третиот и последен дел од кореографската трилогија dragON на
STEAM ROOM. dragON forever претставува концепт за вечноста, а неговата музика
е моторот врз основа на кој изведувачите танцуваат кореографиран простор со
огромно кинетичко влијание.
Првите две дела, dragON aka PONY и dragON aka PHOENIX, се инспирирани и
обработуваат две специфични практики на дрег, балската култура и
интерактивната практика на навредување (reading). Во dragON forever, STEAM
ROOM проучува уште една историска дрег-практика: липсинкањето (lip synch).
Иницијалната каписла е меѓупросторот создаден меѓу песната и самото пеење
или, со други зборови, меѓу мимицираното пеење и мимиката на песната. Дали
може да се танцува во рамките на тој меѓупростор? Како би изгледала липсинк
кореографија? Трилогијата ги истражуваv практиките на дрегот од танцова и
кореографска перспектива со цел да се постави следното прашање: На кој начин
можат танцот и кореографијата да бидат дрег?


STEAM ROOM (Македонија, Бугарија, Шпанија, Шведска) е уметнички тим што
твори во областа на кореографијата и танцот. Основачи се Александар Георгиев-
Аце, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, тројца кореографи/танчари активни на
локалната и на меѓународната сцена. STEAM ROOM е оформен во 2018 година.
Имаат создадено две уметнички дела (dragON aka PONY и dragON aka PHOENIX
во рамките на кореографираната трилогија dragON) и се иницијатори на културни
програми посветени на дискурзивни и критички практики, дијалог меѓу уметник-
уметност-публика, истражување, уметнички резиденции и нови уметници во
рамките на проектната институција Imaginative Choreographic Center (ICC).
Кореографијата и танцот се на STEAM ROOM, односно на Александар Георгиев,
Жана Пенчева, Дарио Барето Дамас. Музиката е на Цветан Момчилов, графичкиот
дизајн е на Ѓорѓи Деспосов, а сценографијата и костимите се на STEAM ROOM.

Продукцијата е на Garage Collective, а делото се изведува и со поддршка од
Културниот центар Köttinspektionen, Град Софија, Националниот културен фонд на
Бугарија – креативна стипендија, програмата „Културата ја движи Европа“.
Повеќе информации за целиот фестивал може да се најдат во каталогот на
фестивалот.
Фестивалот е во организација на Коалиција МАРГИНИ и ЛГБТИ Центар за
поддршка, а се реализира во партнерство со ТрансФормА, Заедно посилни, Музеј
на современа уметност – Скопје, КСП „Центар-Јадро“ и Тиииит!Инк., a
благодарение на несебичната поддршка на Heinrich Böll Stiftung, Фондација
Отворено Општество Македонија, Министерство за култура на Северна
Македонија, Friedrich Ebert Stiftung и Transgender Europe. Изложбата на Карол
Раѓишевски се реализира во партнерство со Заедно посилни, и е делумно
поддржана од Европската унија. Перформансот на Малик Нашад Шарпе се
реализира во партнерство со ТрансФормА, и е делумно поддржан од Transgender
Europe. СРАМОТА! се реализира во партнерство со Тиииит!Инк. и е поддржано од
Шведска и Фондацијата Kvinna till Kvinna.

Најново

Последни колумни