Search

Битола ме тера да пеам

Книгата „Пипи долгиот чорап“ од авторката Астрид Линдгрен оваа година слави јубилеј од 55 години. Таа беше лик кој требаше да ги урне стереотипите за женските ликови од книгите за деца. Таа не беше нежна, плашлива и грациозна како ликовите дотогаш, таа беше силна, храбра и не беше воопшто совршена. Имаше пеги, и згора на сѐ, си ги сакаше пегите. По оваа револуција во градењето на карактери во книгите, не се појави некој толку смел, освен можеби приказната за Шрек и Фиона кои исто така не презентираа површни работи, туку сакаа на децата да им го демистифицираат поимот за убаво.