Зошто треба да вклучиме аспарагус во нашето мени

Постојано ни велат да јадеме зеленчук за да останеме здрави. Додека спанаќот, гравот и брокулата се редовни на нашата трпезариска маса, аспарагусот ги има само еднаш во некое време. Сепак, тие се суперхрана која треба да ја јадеме почесто бидејќи се преполни со витамини и минерали кои нудат многу за да не одржуваат здрави.

Аспарагусот како лек и како храна
Овој зелен зеленчук со малку сладок вкус е познат по своите долги, тенки копја. Едно време, аспарагусот беше класифициран во семејството на кринови, како сродните видови Allium, кромид и лук. Сепак, генетските истражувања ги сместуваат лилјаните, алиумот и аспарагусот во три одделни семејства. Тој е ценет поради неговите нежни ластари, кои обично се собираат и консумираат, вели нутриционистот и диететичар Бавиша Куман за HealthShots. Аспарагусот често се вари, се готви на пареа, се пече на скара или се пече и има благ, малку јаткаст вкус. Достапни се во зелена, бела или виолетова боја. Ова повеќегодишно тревно растение се користи и како лек (и коренот и ластарите се лековити) и, се разбира, како храна.

Во исхраната се користат млади ластари од аспарагус, кои се берат во рана пролет, додека се нежни и сочни. Ако не се соберат навреме, се полни со несварливи целулозни влакна, стануваат дрвенести. Дивиот аспарагус дава потенки ластари од култивираните аспарагус, кои исто така се помалку сочни. Најчесто се консумира сиров, во салати, а може да се подготви и како чорба.

Придобивките од конзумирање на аспарагус
Аспарагусот е разновиден зеленчук и може да се користи во различни јадења, од салати и помфрит до придружни јадења и омлети. Има многу предности и затоа треба да ја вклучиме оваа суперхрана во нашето редовно мени.

Аспарагусот го одржува општото здравје
Аспарагусот е преполн со есенцијални хранливи материи како што се витамините А, Ц и К и калиум. Овие хранливи материи играат витална улога во одржувањето на целокупното здравје, вклучувајќи го и зајакнувањето на имунитетот.

Помага при слабеење
Аспарагусот содржи диетални влакна кои помагаат во варењето и го регулираат нивото на шеќер во крвта. Влакната, исто така, прават да се чувствувате посити, што може да биде одлично за управување со тежината. Аспарагусот е релативно нискокалоричен, но обезбедува есенцијални хранливи материи, што го прави одлична опција за оние кои сакаат да одржат или изгубат тежина.

Аспарагусот придонесува за здравјето на кожата
Аспарагусот е извор на антиоксиданси, кои помагаат во борбата против слободните радикали во телото, го намалуваат ризикот од хронични болести и го подобруваат здравјето на кожата.

Аспарагусот помага за дигестивно здравје
Влакната кои се наоѓаат во аспарагусот може да помогнат при редовното празнење на дебелото црево и за возврат да придонесат за здравјето на цревата, вели Куман.

Имаат диуретично дејство
Аспарагусот има благ диуретичен ефект, кој може да помогне да се исфрли вишокот сол и вода од телото. Ова на крајот може да доведе до намалување на крвниот притисок.

Аспарагусот е афродизијак
Аспарагусот исто така често се поврзува со афродизијачки својства, но неговиот ефект врз сексуалното здравје не е научно докажан. Идејата дека аспарагусот може да ги подобри сексуалните перформанси или либидото веројатно произлегува од неговата висока содржина на хранливи материи, што може да придонесе за целокупната благосостојба и виталност, вели Куман.

Извор: eklinika.telegraf.rs

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни