Зошто сме погладни откако ќе изедеме протеинска плочка?

Тие се рекламираат како оброк во движење, а некои дури се етикетирани како „докажано дека помагаат во потиснување на апетитот“. Но, многумина тврдат дека се чувствуваат погладни откако ќе изедат протеинска лента. Зошто?

Многу тренери и нутриционисти ќе ги советуваат клиентите да јадат протеински шипки бидејќи протеинот повеќе заситува од мастите и јаглехидратите. Но, диететичарите веруваат дека проблемот е во сукралозата. Тоа е засладувач кој често се користи во производството на протеински шипки.

„Лично, не јадам сукралоза и минимално консумирам адитиви, пакувана и преработена храна. Тоа се виновниците за прејадувањето”, вели диететичарката Кејти Лопез за Daily Mail.

Нејзиниот предлог се барови со најмалку десет грама протеини и цели состојки кои не содржат сукралоза. Имено, конзумирањето на вештачки засладена храна всушност може да го зголеми апетитот, дури и ако засладениот производ содржи голема количина на протеини. Недостатокот на калории во сукралозата, заедно со екстремната сладост, дополнително го поттикнува апетитот и чувството дека треба да јадеме повеќе, објаснуваат експертите.

Истражувачите од Јеил рекоа дека протеинските барови од сукралоза, и покрај нивната популарност и ветување дека ќе го победат гладот, всушност може да ја зголемат желбата за слатка храна.

„Неколку студии покажаа дека животните кои консумираат храна богата со сукралоза, подоцна јадат повеќе храна, и покрај тоа што консумираат доволно калории за да ги одржат сити“, напишаа тие.

Сукралозата е околу 600 пати послатка од кујнскиот шеќер и не содржи калории. Се користи од 1999 година и е омилен меѓу поединците кои сакаат да го намалат внесот на шеќер. Го има насекаде: во колачи, пијалоци и гуми за џвакање.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Најново

Последни колумни