Богат е со хранливи материи, а сиромашен со калории и јаглехидрати. Само една шолја суров карфиол обезбедува повеќе од 75 проценти од препорачаната дневна доза витамин Ц, што го прави вреден додаток во секојдневното мени.
Помош при слабеење и одржување на телесната тежина
Карфиолот е одличен избор за оние кои сакаат да ослабат или да ја задржат својата тежина. Една шолја суров карфиол содржи околу 2 грама растителни влакна и речиси 100 грама вода, што дава чувство на ситост и помага во контролирање на апетитот. Влакната го забавуваат варењето, ја стабилизираат енергијата и поттикнуваат здрави прехранбени навики.
Природна заштита од воспаленија
Биоактивните соединенија во карфиолот имаат докажано антиинфламаторно дејство. Антиоксидансите ги неутрализираат слободните радикали и помагаат во спречување на клеточни оштетувања, со што се намалува ризикот од хронични заболувања и се забавуваат процесите на стареење.
Импресивен нутритивен профил
Во само една шолја суров карфиол се наоѓаат повеќе од 75 проценти од дневната потреба за витамин Ц, кој е клучен за синтеза на колаген, апсорпција на железо, јакнење на имунитетот и обновување на ДНК. Карфиолот содржи и витамин К, важен за здравјето на коските, како и холин – неопходен за меморијата, спиењето и работата на мускулите. Присутни се и мали количини витамини од групата Б, магнезиум, манган, фосфор и калиум.
Намален ризик од хронични болести
Истражувањата покажуваат дека зеленчукот од групата на крсташици го намалува ризикот од срцеви заболувања, рак, па дури и од вкупна смртност. Природните супстанции во карфиолот ги штитат крвните садови од воспаление, а некои студии сугерираат дека можат да го успорат растот на клетките на ракот на дебелото црево.
Поддршка за здраво варење
Повеќето луѓе не внесуваат доволно растителни влакна, а карфиолот е едноставен начин да се надомести овој недостаток. Влакната ги хранат „добрите бактерии“ во цревата, ги намалуваат воспаленијата и ја поттикнуваат редовната дигестија.
Успорување на стареењето со сулфорафан
Карфиолот содржи сулфорафан – моќно природно соединение кое позитивно влијае на гените поврзани со процесите на стареење. Тој ја поттикнува детоксикацијата, го штити ДНК и може да го забави когнитивниот пад поврзан со годините.
Одлична замена за јаглехидрати
За оние кои следат исхрана со низок внес на јаглехидрати, карфиолот е идеална замена за класичните прилози. На пример, ¾ шолја „пиринч“ од карфиол има само 15 калории, додека иста количина варен бел ориз содржи околу 242 калории.
Природна поддршка на детоксикацијата
Ензимите во карфиолот му помагаат на организмот да ги разгради и елиминира токсините, што го прави одличен сојузник во одржување на здрави детоксикациски процеси.
Можни ризици
Карфиолот содржи FODMAP јаглехидрати што кај некои лица може да предизвикаат тегоби. Луѓето со чувствителен дигестивен систем или синдром на иритабилно црево (СИЦ) можат да искусат гасови, подуеност, болки или дијареја доколку нагло го зголемат внесот.
Како да го вклучите во исхраната?
Карфиолот може да се јаде суров, варен, печен или како дел од различни јадења. Одличен е во смути, овесни каши, печени комбинации со масло и зачини или како замена за ориз и компири. Покрај класичниот бел, достапни се и љубичаст, зелен и портокалов карфиол, кои содржат уште повеќе антиоксиданси.
Извор: N1info.rs
