Грижата за срцето не треба да се ограничува на она што не треба да го јадеме. Подеднакво важно е и она што треба да биде повеќе на чинијата, а кое, за жал, често го забораваме. Една од потценетите состојки што можат да имаат позитивен ефект врз срцето се влакната.
Влакната помагаат во намалувањето на нивото на холестерол
Диетските влакна се најпознати по своето влијание врз дигестивниот систем, бидејќи го забрзуваат метаболизмот. Сепак, малкумина знаат дека нивната растворлива фракција може да влијае на нивото на холестерол. Тие дејствуваат како влакна што ги врзуваат жолчните киселини во тенкото црево. Потоа црниот дроб го отстранува LDL холестеролот од крвотокот и мора да произведе нова количина на жолчка, што помага во намалувањето на холестеролот.
Најмногу растворливи влакна се наоѓаат во овес, јачмен, јаболка, круши, слатки компири, брокула, грав и леќа.
Влакната помагаат во намалувањето на крвниот притисок
Друга помалку позната придобивка од влакната е нивната способност да го намалат крвниот притисок. Само 5 g од оваа состојка се доволни за притисокот да се намали за неколку проценти.
Причината за оваа придобивка може да биде тоа што поголемиот внес на влакна поттикнува помала консумација на производи богати со натриум, но и на храна со помала калорична вредност. Покрај тоа, храната богата со влакна ги храни добрите цревни бактерии, кои помагаат во ширењето на крвните садови.
Влакната помагаат во контролата на шеќерот во крвта
Високиот шеќер во крвта може директно да се поврзе со срцеви проблеми. Влакната помагаат да се држи гликозата под контрола со забавување на нејзината апсорпција во крвотокот. На долг рок, тие можат да ги намалат вкупните нивоа на шеќер, како и да го подобрат одговорот на телото на инсулин. И тука треба да се споменат корисните цревни бактерии, кои придонесуваат за регулирање на инсулинот и нивото на шеќер во крвта.
Како да се зголеми внесот на влакна во исхраната?
Еве неколку едноставни начини да внесете повеќе влакна во вашата дневна исхрана:
-експериментирајте со овесна каша, која е одличен извор на бета-глукан. Тие не мора да бидат само основна состојка на каша, можете да ги додадете и во смути или да направите домашни енергетски плочки,
збогатете ја вашата исхрана со растителни протеини, а најдобри извори се гравот,
-јадете разновидно овошје и зеленчук, бидејќи сепак премалку посегнуваме по нив, а тие се најдобриот извор и на растворливи и на нерастворливи влакна,
-комбинирајте различни состојки на чинијата – јаглехидрати, влакна, протеини, здрави масти,
изберете јаткасти плодови и семки (бадеми, ф’стаци, сончоглед).