За омиленото балканско јадење ќе потрошите помалку од едно евро

РАЗЉЕВАК е брзо и лесно јадење кое е еден вид балканска верзија на пудинг од Јоркшир, а најдобро од сè е што ова јадење е толку евтино што нема да ве чини ни евро. Толку е цената за две порции, а износот секогаш можете да го удвоите – во тој случај ќе ве чини нешто повеќе од едно евро.

За ова јадење ќе ви требаат следниве состојки:

една лажица сало
2 јајца
4 лажици обично брашно
200 мл млеко
прстофат сол
Свинската маст најдовме по цена од 2,92 евра за килограм, а бидејќи во една лажица има нешто помалку од 5 гр, ќе ве чини само 1 евро цент.

Мазното брашно ќе ве чини исто – во 4 лажици има приближно 30 гр, а еден килограм брашно чини 0,65 евра. Две јајца чинат 0,38 евра, 200 мл млеко чини 0,18 евра, а во цената не е вклучена солта. Значи, вкупно ќе платите 0,58 евра за наточе кое ќе нахрани две лица.

Како да се прави
Покрај тоа што е евтино, ова јадење е готово за кратко време. За почеток ќе ставите маснотии во рерната, а потоа ќе ја ставите во рерна која претходно сте ја загреале на 230 степени за да се стопи маснотијата. Во меѓувреме со жица за матење убаво ќе ги измешате останатите состојки и ќе ги истурите во загреана тава.

Сега намалете ја рерната на 190 степени, вратете ја тавата и печете го намазот приближно 15 минути. Не ја отворајте рерната за време на печењето, а по печењето малку изладете го садот и послужете.

Извор: index.hr

Најново

Последни колумни