Сурутката е нуспроизвод од производството на сирење и јогурт, во кој остануваат најдобрите и највредните состојки на млекото, како што се витамините Б и Е, минералите и млечните шеќери, кои се важни за градење на најважните врски во мозокот. Неговиот состав е сличен на мајчиното млеко, па затоа може да се користи како замена за млеко за бебиња.
Оваа течност содржи помалку од еден процент протеини и над 93 проценти вода. Минералите вклучуваат калиум, натриум, магнезиум, фосфор, железо, цинк, бакар, кобалт, манган, молибден, како и бројни вредни ензими и аминокиселини. Сто грама сурутка има само 26 калории, па затоа се препорачува за луѓе кои внимаваат на својата исхрана.
Сурутката е најпозната како моќен детоксификатор. Помага при цироза на црниот дроб и овозможува подолг и подобар квалитет на живот, но консултација со лекар е задолжителна пред употреба. Покрај тоа, се користи против хроничен замор, стрес, дебелина, висок крвен притисок, намален имунитет, проблеми со желудникот, кандидијаза…
Се препорачува козја сурутка, но добра е и кравјата сурутка. Освен за пиење, се користи и во подготовка на печива, слатки и смутија, но и за нега на кожата и косата.
За понежни раце
Кога станува збор за подмладување на рацете, потопете ги во сурутка околу 10 минути двапати неделно пред спиење. После тоа, измијте ги рацете, исушете ги и намачкајте ги со мрсна крема, ставете памучни ракавици и одете да се одморите. Наутро, вашите раце ќе бидат помеки и поубави.