Артериите во телото ја пренесуваат крвта до и од вашето срце. Но, со текот на времето, тие може да се затнат со разни видови на наслаги, како што се холестеролот, мастите, калциумот и другите супстанци. Според истражувањата на Клиниката во Кливленд, кога ќе се случи тоа, нивната ефикасност може да се загрози бидејќи се стврднуваат и ја губат својата флексибилност и способност за работа. Тоа претставува проблем, бидејќи стврднувањето на артериите може да доведе до зголемување на ризикот од кардиоваскуларни проблеми како срцев удар и мозочен удар.
Знаејќи го ова, многу луѓе имаат приоритети во консумирањето на храната која може да помогне во чистењето на наслагите.
Ако ги имате овие проблеми, тогаш треба да пиете сок од брусница. Некои научни експерименти, покажаа дека брусницата има позитивен ефект врз артериите, овозможувајќи им да продолжат да ја вршат својата работа поефикасно.
Студијата од 2015 година објавена во Journal of Nutrition, покажа дека конзумирањето на две дневни дози од 240 милилитри сок од брусница може да влијае на кардиоваскуларното здравје кај луѓето. По осум недели, возрасните кои пиеле сок од брусница два пати на ден покажале пониски нивоа на триглицериди и го намалиле нивниот дијастолен крвен притисок. .
Природните соединенија даваат функционалност на брусницата
Сокот од брусница покажа сличен потенцијал во наодите од испитувањето од 2021 година објавено во Nutrients. За време на испитувањето, учесниците со прекумерна тежина и со висок крвен притисок консумирале 500 милилитри сок од брусница дневно во текот на осум недели. и овде се покажале подобрени резултати.
Зошто брусницата има корисни својства специфични за артериите?
Според WebMD, одговорот може да се најде во антоцијаните кои ги содржи брусницата. Антоцијаните се антиоксидантни соединенија кои можат да го спречат формирањето на наслаги во ѕидовите на артериите. Благодарение на нивното богатство од хранливи материи како што се антоцијаните, брусницата често се нарекува функционална храна; тоа е храна која може да служи за здравствени цели.
Варијации помеѓу сортите на брусница
Количеството на антиоксиданти и антоцијани може да варира помеѓу растенијата од брусница. Затоа, сортата на брусница што се користи за производство на сок може да направи разлика во тоа колку е добар сокот што го пиете за вашите артерии.
На пример, една студија од 2022 година за Антиоксиданти ги испита достапните количини на антиоксиданси и антоцијани во низа популарни видови растенија од брусница. Истражувачите утврдиле дека два вида брусница, Woolman и Le Munyon, содржат најмногу антоцијани. Меѓутоа, освен ако не знаете точно кој тип на сорта е користен за одгледување на брусница во вашиот сок, веројатно не можете да бидете сигурни колку антоцијани добивате со секоја чаша.
Како што е забележано во прегледот во 2024 година во Nutrients, брусницата генерално покажала големо ветување дека е пријателска за кардиоваскуларниот систем. Последователно, ако редовно пиете квалитетен бренд од сок од брусница, најверојатно ќе им помагнете на артериите.