Производителот на веганско сино сирење вели дека тоа е најголемото откритие во технологијата за храна во последните 6.000 години.
Веганското сино сирење кое е направено со помош на вештачка интелигенција направи револуција во индустријата
Светот на љубителите на сирење сериозно се потресе кога една компанија која произведува вегански производи беше дисквалификувана од престижен натпревар.
За прв пат по пет години, откако на веганските сирења им беше дозволено да учествуваат на „Good Food Awards“, минатата година, едно од нив успеа да влезе во финалето.
Во финалето судиите прават „слепа дегустација“, без информации за производителите, а потоа ја носат својата одлука.
Судиите биле толку импресионирани од веганското сино сирење што решиле да го прогласат за победник.
Сопственикот на Climax Foods, Оливер Зан, добил известување дека нивното сирење ќе биде објавено како победник, но дека информациите требало да ги чува во тајност до крајот на церемонијата.
Сепак, една недела пред доделувањето на наградите, Climax Foods беше исфрлена од листата на финалисти преку ноќ. Беше посочено дека производителот користел путер од кокум, кој локалната Администрација за храна и лекови го означи како „генерално небезбеден“. Зан за „Вашингтон пост“ изјави дека состојката била заменета со путер од какао и дека таа верзија била претставена на натпреварот.
Кан смета дека организаторот се поклонил на притисоците на млечната индустрија.
Скандалот предизвика големо медиумско внимание и покрај се, донесе голем публицитет на компанијата.
Матео Келер, еден од натпреварувачите, рече: „Некои може да кажат дека ова е лажно сирење. Како производител на сирење, го сметам ова за измама. Изгледа како сирење, можеби има вкус на сирење, но не е“.
Од друга страна, Кан, астрофизичар со диплома од Харвард, тврди дека тоа е вистинско сирење.
Тие прават сирење со помош на вештачка интелигенција
Climax Foods е една од стартапите која користи вештачка интелигенција за дизајнирање на храна од растителна основа.
Алгоритмите се обучуваат на податоци од состојки со пожелни својства како што се вкус, мирис и растегливост. Тие потоа користат вештачка интелигенција за да ги „чешлаат“ податоците за да развијат нови комбинации на состојки кои им се спротивставуваат на животинските производи.
Млечните сирења содржат протеин казеин, кој ја менува структурата кога се загрева, создавајќи карактеристична истегнување и чувство на устата. Повеќето вегански сирења, сепак, содржат многу малку протеини, така што растегливоста се имитира со користење на различни видови на скроб или адитиви за „гумена“ текстура, а исто така имаат слаба хранлива вредност.
Кан тврди дека ова е најголемиот пробив во технологијата за храна во последните 6.000 години.
Тој вели дека денешниот систем за производство на храна е неефикасен и неодржлив бидејќи животните не еволуирале за да произведуваат храна за други животни. Тој додава дека доколку директно ги користевме растенијата, би можеле да добиеме производи кои се подобри за нашето здравје, за планетата, а во исто време поевтини за производство и подостапни за клиентите.
Научниците од фирмата на Кан создадоа повеќе од 5.000 прототипови на сирење во последните четири години.