Во една студија објавена во 2022 година, истражувачите ја разгледале бојата на жолчките на две групи кокошки. Едната група била хранета со основна исхрана, додека другата група била хранета со основна диета плус додаток на храна со каротеноид. Бојата на жолчките од втората група значително се разликуваше во однос на интензитетот на жолтата боја на жолчката.
Што ни кажува бојата на жолчката?
Бојата на жолчката е повеќе поврзана со исхраната на кокошката, наспроти целокупната хранлива вредност на тоа јајце. Хранливата вредност на јајцето е одредена од фактори како што се содржината на протеини, профилот на аминокиселините и содржината на витамини и минерали.
Жолчките може да се движат од бледо жолта до темно портокалова, а оние од поздрави кокошки ќе имаат повеќе каротеноиди, а жолчката ќе има длабока златна боја. Значи, за да добие златно-жолта жолчка, кокошката треба да се храни со квалитетна храна, правилно да се одгледува и што е најважно, да биде здрава.
Како да се измери бојата на жолчката?
Некогаш, знак за квалитет на јајцето беше речиси портокаловата боја на жолчката. По Втората светска војна, храната за живина во Европа беше на база на пченица, што значеше дека жолчките не беа доволно жолти за европските потрошувачи.
Американците воспоставија единствен стандардизиран систем за мерење на бојата на жолчките од фарма до трпеза за потрошувачи. Индексот на боја (DSM Yolk Color Fan) има скала од 16 нијанси. Наводно, идеалната боја би била на скала од 9 до 11, иако повеќето веруваат дека колку е потемна жолчката, толку е поздрава и поквалитетна.
Потемната жолчка значи дека кокошките јаделе многу храна со жолтеникаво-портокалова пигмент наречена ксантофили од растенијата. Со колвањето свежа трева, кокошките внесуваат и протеини од инсектите кои живеат во тревата, како и каротеноиди и ксантофили.
Количината на жолто-портокалова каротеноиди (растителни пигменти) во добиточната храна, како што се лутеинот од брашното од луцерка и зеаксантинот од екстрактот од цвет од невен, значително влијае на бојата на жолчката.
Бојата на жолчките според видот на исхрана на кокошките
Џен Хокинс од The American Eggs Boards Company објасни што значат различните бои на жолчката:
– Бледожолтата жолчка е резултат на исхрана богата со пченица, јачмен или бело пченкарно брашно.
– Светло жолта или жолто-портокалова жолчка укажува дека кокошката имала исхрана богата со пченкарно брашно.
– Светло портокаловата жолчка се создава кога кокошката се храни со разни растенија и инсекти, кои влијаат на бојата. Оваа боја може да се појави и кога во исхраната се додаваат ливчиња од невен или црвен пипер.