Кромпирот е едно од најпопуларните зеленчуци во светот. Тој е многу разновиден и вкусен – дали го печеме, го правиме како пире, во облик на чипс или помфрит. Но, се поставува прашањето: дали е здраво да јадеме кромпир секој ден?
Според нутриционистката Ерин Палински-Вејд, кромпирите се нутритивно богата и здрава намирница. Проблемот настанува со начинот на нивната подготовка – длабоко пржен кромпир не е исто така здрав како обичен печен кромпир.
Кромпирите се апсолутно здрава намирница бидејќи содржат корисни нутриенти како што се влакна, калиум и железо. Освен влакна, калиум и железо, кромпирите се богати со витамини Ц и Б6. Иако често се критикува нивниот висок содржина на јаглехидрати, јаглехидратите се главен извор на енергија за мозокот и телото, особено за време на интензивни физички активности. За да осигураме дека кромпирот е подготвен на здрав начин, нутриционистите препорачуваат печење, варење или подготовка во фритеза на топол воздух.
Значи, ако јадеме кромпир секој ден, може да дојде до позитивни промени во телото, тврдат двата нутриционисти. Тие се согласуваат дека влакната и калиумот во кромпирот можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок, под услов кромпирот да не биде пржен или покриен со високомасни додатоци. Калиумот игра клучна улога во функцијата на мускулите, вклучувајќи го срцето, што придонесува за здравјето на кардиоваскуларниот систем.
Кромпирите можат да бидат здрава секојдневна опција ако ги подготвуваме на вистински начин.
Со оглед на високото гликемиско индекс на кромпирите,нутриционистите препорачуваат „Комбинирајте го кромпирот со незаситени масти, како авокадо или маслиново масло, за да ја стабилизирате нивото на шеќер во крвта.“
Студиите потврдуваат дека кромпирите, кога се консумираат како дел од балансиран оброк, можат да бидат еднакво погодни како и другите намирници со низок гликемиски индекс, како што е басмати оризот. „Овие резултати покажуваат дека кромпирите можат да бидат погодна замена за други јаглехидрати, дури и за лица со диабетес тип 2“, додаваат научниците.
Кога станува збор за губење на тежината, кромпирот може да биде одличен додаток на здравата исхрана. Еден среден кромпир има само 168 калории, а неговата висока содржина на влакна придонесува за чувство на ситост. Палински-Вејд тврди дека додавањето на храна со висок волумен и ниска калориска вредност, како кромпир, може да помогне во контрола на апетитот и регулирање на порциите, што често доведува до намалување на вкупниот внес на калории.
„Кромпирите можат да бидат здрава секојдневна опција – сè додека ги подготвувате на вистински начин и ги одбирате додатоците што се во согласност со вашите исхранбени цели“