Што се крие на површината на јаболката? Една обична навика што може да ви го заштити здравјето

Кога Ана се врати од пазар со торба полна со свежо овошје и зеленчук, не можеше да одолее – веднаш посегна по едно јаболко. Но, застана за момент. „Дали треба да го измијам? Па изгледа чисто…“

Многумина го поставуваат истото прашање. Наизглед чистата кора понекогаш крие невидливи патогени: E. coli, салмонела, пестициди или остатоци од почва. Сè тоа може лесно да заврши во телото, само со неколку залци.

Експертите се едногласни: миењето на овошјето и зеленчукот не е формалност – тоа е навика што штити. Иако не може да ги отстрани сите загадувачи, миењето значително го намалува ризикот од труење со храна и пренос на бактерии.

Прв чекор? Миј ги рацете.

Пред да допрете што било – рацете. Мијте ги со сапун и топла вода најмалку 20 секунди. Тоа е првиот филтер. Потоа, пристапете кон самата храна – но не веднаш штом ја донесете дома.

„Мијте ја храната непосредно пред готвење или консумирање,“ велат нутриционистите. „Миењето веднаш по купување може да предизвика побрзо расипување – влагата ја забрзува мувлата.“

И заборавете на сапуни и хемикалии – обичната ладна вода е сè што ви треба.

Различна храна, различен пристап

Ана ги среди свежите спанаќ и салата – исплакна темелно под млаз вода и ги исуши во центрифуга. За боровинките беше повнимателна – ги исплакна нежно, свесна дека лесно се оштетуваат.

Морковите и компирите, покриени со траги од почва, ги потопи накратко, па ги исчетка со четка под вода. А кога стигна до дињата, не заборави – дури иако нема да ја јаде кората, ја изми пред сечење. Причината? „Микробите од кората лесно се пренесуваат со ножот.“

Дури и јаболкото што прво го посака – иако изгледаше беспрекорно – го исплакна. На крајот, сфати: лужењето не ве спасува – загадувачите често се веќе внатре.

А органската храна?

Многумина мислат дека ако нешто е „органско“, тоа е и автоматски „чисто“. Но, нутриционистката Ејми Рид предупредува: „И органските производи може да имаат бактерии, остатоци од ѓубрива или нечистотија. И тие мора да се мијат.“

Некои користат оцет или сода бикарбона за дополнителна сигурност, но тоа не е неопходно. Ако нема специфична причина – обичната вода е доволна.

Мал гест, голема заштита

Ана конечно седна со својата чинија свежа храна – миена, подготвена и безбедна. Малата навика на миење – понекогаш занемарена – може да направи огромна разлика.

Здравјето почнува во кујната. И понекогаш, сè што ни треба за да се заштитиме е еден млаз вода – и малку свесност.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни