Шест причини зошто треба да јадете кикирки во зима

Според нутриционистите, кикирикито е издвоено како здрава опција за замена на чоколадите, чипсовите и слични производи

Токму во студените месеци, кога се движиме помалку и почнуваме да јадеме повеќе отколку што е потребно, многумина прават избори на храна кои всушност не се добри за организмот, бидејќи влијаат на намалување на нивото на енергија. Сепак, една намирница која многумина ја сакаат како ужина, всушност е одличен избор за зимската исхрана.

Според нутриционистите, кикирикито е издвоено како здрава опција за замена на чоколадите, чипсовите и слични производи, а еве шест причини зошто треба да го додадете во својата исхрана:

Богати со здрави масти: Кикириките се одличен извор на здрави масти, особено мононезаситени масти, кои можат да ви помогнат да останете енергични и полни со енергија во студените месеци. Овие масти исто така поддржуваат здравјето на срцето со намалување на нивото на лош холестерол.

Позитивен ефект на енергијата: Во зимските месеци често се чувствуваме поспано, но кикирикито е одлична ужина за зголемување на енергијата. Комбинацијата на здрави масти, протеини и влакна во кикирикито го зголемува нивото на енергија, одржувајќи вас активни и будни и во студените денови.

Го подобрува здравјето на кожата: Студениот воздух може да ја исуши кожата, но кикирикито содржи ниацин (витамин Б3), кој помага да кожата остане хидрирана, сјајна и здрава. Оваа намирница поддржува циркулацијата на крвта, што е особено корисно кога е студено надвор.

Го засилуваат имунитетот: Кикирикито е богат со витамини како витамин Е, кој помага во зајакнувањето на имунолошкиот систем, што е многу важно во зимските месеци кога настинките и грипот се почести. Витаминот Е е силен антиоксиданс кој помага во борбата против инфекциите.

Го регулира нивото на шеќер во крвта: Протеините и влакната во кикирикито помагаат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, што го прави одличен избор за ужина за лица со дијабетес или за оние кои сакаат да одржат стабилно ниво на енергија во текот на денот.

Поддршка на варењето: Кикирикито е добар извор на влакна кои помагаат во варењето и превенирање на запек. Влакната помагаат во одржување на нормалната функција на дигестивниот систем, што е особено важно кога зимата носи поголема потрошувачка на потешка храна која може да влијае на варењето.

    Со овие здравствени придобивки, кикирикито е одличен избор за здрав и енергичен зимски период.

    е-Трн да боцка во твојот инбокс

    Последни колумни