Во време кога многумина внимателно го контролираат секој денар, намалувањето на отпадот од храна може значително да помогне на домашниот буџет. Среќна околност е што постои едноставен трик со кој свежината на салатата може да се задржи и до четири недели, пишува Mirror.
Трик за подолга свежина
ТикТок корисникот Армен Адамјан сподели совет кој, како што тврди, ќе ви заштеди пари и ќе го намали расфрлањето храна. Според него, салатата не треба да се чува во оригиналното пластично пакување во кое се продава. Наместо тоа, треба цврсто да се завитка во алуминиумска фолија и потоа да се стави во фрижидер.
Со овој метод, салатата може да остане свежа и до четири недели — доволно време за да ја искористите до последниот лист.
Совети за чување друго овошје и зеленчук
- Компири: чувајте ги во корпа, на ладно и темно место, подалеку од сончева светлина и секогаш надвор од фрижидер.
- Авокадо: најдобро се чува во херметички затворен сад наполнет со вода — така, според него, останува зелено и до три недели.
- Краставици: не ги ставајте во фрижидер – таму впиваат влага и стануваат кашести. Подобро е да стојат на кујнскиот плот, во вреќичка со мали дупчиња.
- Лимони: напротив, тие најдобро се чуваат во фрижидер, каде што остануваат свежи подолго време.
Извор: Index.hr