Салатата ќе ви трае и до 4 недели ако ја завиткате во овој кујнски предмет

Фрлањето храна е голем проблем, а токму зелена салата често прва завршува во ѓубре, се суши пред да ја изедеме.

Во време кога многумина внимателно го контролираат секој денар, намалувањето на отпадот од храна може значително да помогне на домашниот буџет. Среќна околност е што постои едноставен трик со кој свежината на салатата може да се задржи и до четири недели, пишува Mirror.

Трик за подолга свежина

ТикТок корисникот Армен Адамјан сподели совет кој, како што тврди, ќе ви заштеди пари и ќе го намали расфрлањето храна. Според него, салатата не треба да се чува во оригиналното пластично пакување во кое се продава. Наместо тоа, треба цврсто да се завитка во алуминиумска фолија и потоа да се стави во фрижидер.

Со овој метод, салатата може да остане свежа и до четири недели — доволно време за да ја искористите до последниот лист.

Совети за чување друго овошје и зеленчук

  • Компири: чувајте ги во корпа, на ладно и темно место, подалеку од сончева светлина и секогаш надвор од фрижидер.
  • Авокадо: најдобро се чува во херметички затворен сад наполнет со вода — така, според него, останува зелено и до три недели.
  • Краставици: не ги ставајте во фрижидер – таму впиваат влага и стануваат кашести. Подобро е да стојат на кујнскиот плот, во вреќичка со мали дупчиња.
  • Лимони: напротив, тие најдобро се чуваат во фрижидер, каде што остануваат свежи подолго време.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни