Еве зошто е важно да избегнуваме храна третирана со пестициди:
Здравје на мозокот: Во документи од 2008 година се наведува дека многу пестициди се сметаат за неуротоксини кои влијаат на мозокот на цицачите и луѓето. Истражувањата покажуваат силна поврзаност меѓу изложеноста на пестициди и Паркинсоновата болест. Во извештај од 2011 година е откриено дека глифосатот е причина за 60% до 100% од загадувањето на воздухот. Во Европа, повеќе од 40% од подземните води се позитивни на глифосат. Овој пестицид е пронајден и во човечката урина, крв, па дури и во мајчиното млеко.
Здравје на децата: Децата се многу почувствителни на токсини од возрасните. Американската академија за педијатрија предупредува дека изложеноста на пестициди во раното детство е поврзана со појава на рак, намалени когнитивни способности и проблеми во однесувањето. Истражувањата покажале дека деца во претшколска возраст, кои се изложени на пестициди, имаат намалена издржливост, послаба координација на движењата и полоша краткорочна меморија.
За да го намалите ризикот, избегнувајте купување на следните видови зеленчук, освен ако не се органски или домашно одгледани: целер, спанаќ, домати, чери домати, краставици и бабура пиперка.