Проверете кој зеленчук е најотровен во овој период од годината, а кај нас е многу популарен

Шведски научници потврдиле дека инсектицидите, фунгицидите и регулаторите на раст можат да се натрупаат во организмот кај децата и возрасните. Сепак, ако само две недели не внесуваме храна загадена со пестициди, нивото на овие токсични материи во телото може целосно да исчезне.

Еве зошто е важно да избегнуваме храна третирана со пестициди:

Здравје на мозокот: Во документи од 2008 година се наведува дека многу пестициди се сметаат за неуротоксини кои влијаат на мозокот на цицачите и луѓето. Истражувањата покажуваат силна поврзаност меѓу изложеноста на пестициди и Паркинсоновата болест. Во извештај од 2011 година е откриено дека глифосатот е причина за 60% до 100% од загадувањето на воздухот. Во Европа, повеќе од 40% од подземните води се позитивни на глифосат. Овој пестицид е пронајден и во човечката урина, крв, па дури и во мајчиното млеко.

Здравје на децата: Децата се многу почувствителни на токсини од возрасните. Американската академија за педијатрија предупредува дека изложеноста на пестициди во раното детство е поврзана со појава на рак, намалени когнитивни способности и проблеми во однесувањето. Истражувањата покажале дека деца во претшколска возраст, кои се изложени на пестициди, имаат намалена издржливост, послаба координација на движењата и полоша краткорочна меморија.

За да го намалите ризикот, избегнувајте купување на следните видови зеленчук, освен ако не се органски или домашно одгледани: целер, спанаќ, домати, чери домати, краставици и бабура пиперка.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни