Повеќето луѓе не внесуваат доволно од овие витамини

Ако вашето мени не вклучува совршено урамнотежена исхрана, големи се шансите да ви недостига некоја форма на витамини или минерали.

Познатиот лекар д-р Марк Хајман споделува информации за некои вообичаени недостатоци на витамини на кои треба да се внимава и храна која треба да се јаде за да се обезбеди оптимално здравје.

Витамин Ц

„Витаминот Ц учествува во синтезата на колаген, антиоксидантна заштита и имунолошка функција, ја подобрува апсорпцијата на железо и ја поддржува митохондријалната функција“, објаснува д-р Хајман за Vogue. Се препорачува внесување до 1.000 mg дневно со помош на храна како портокали, лимони, бобинки, пиперки и брокула.

Витамин Д

Особено е тешко да се избегне недостаток на витамин Д, особено помеѓу септември и април, кога сончевата светлина не е толку достапна.

„Одржувањето на здрави нивоа е важно бидејќи витаминот Д овозможува апсорпција на калциум, раст на коските и имунолошка функција, а студиите го поврзуваат неговиот недостаток со сезонски афективни нарушувања и депресија“, истакнува докторот. Најдобар начин да се обезбеди доволно ниво на витамин Д е изложувањето на сончева светлина, а масните риби, збогатените млечни производи, печурките и јајцата исто така го содржат, иако е тешко да се добие само од исхраната.

Затоа суплементацијата е клучна, вели д-р Хајман. Националната здравствена служба (NHS) препорачува 600 IU дневно, но повеќето експерти препорачуваат значително повеќе. Д-р Хајман советува внесување на 5.000 IU дневно.

Витамин Б12

Луѓето кои не јадат месо се склони кон недостаток на витамин Б12. Б12 е важен за здравјето на нервното ткиво, функцијата на мозокот и производството на црвени крвни зрнца. „Исто така, ја поддржува синтезата на ДНК и помага во спречување на анемија. „Одлични извори вклучуваат риба, месо, живина, млечни производи и јајца“, вели докторот, препорачувајќи 1.000 микрограми метилкобаламин (активна форма на Б12 што може да се дополни) дневно.

Витамин Б9

Зелен лиснат зеленчук, мешунки, аспарагус, цвекло, портокали и други агруми се богати со витамин Б9, познат и како фолна киселина. Неопходно е за синтеза и поправка на ДНК, клеточната делба и формирањето на црвените крвни зрнца и игра важна улога во здравјето на мозокот и менталната благосостојба. Д-р Хајман препорачува 400 микрограми дневно.

Витамин Б3

„Витаминот Б3, познат и како ниацин, е вклучен во поправка на ДНК, реакции на стрес и метаболички процеси. Помага во претворањето на хранливите материи во енергија и помага во регулирањето на холестеролот“, објаснува д-р Хајман. Ја поддржува и функцијата на нервниот систем и ни помага да се чувствуваме енергично и добро. Затоа треба да јадеме живина, риба, посно месо и цели зрна.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни