Пет видови на сушено овошје и јаткасти плодови кои се добри за здравјето на црниот дроб 

5 видови на сушено овошје и јаткасти плодови кои се добри за здравјето на црниот дроб: само бидете внимателни со количината 

Јаткастите плодови не се само здрава ужина. Освен што се хранливи, некои од нив можат да ја подобрат функцијата на црниот дроб и да придонесат за целокупното здравје. Бадеми, урми, суво грозје, смокви… обезбедуваат многу здравствени придобивки, вклучувајќи го и здравјето на црниот дроб. Овој орган игра клучна улога во детоксикацијата, метаболизмот и апсорпцијата на хранливи материи, а правилната исхрана може да ја подобри неговата функција. 

Сувото овошје и јаткастите плодови се богати со влакна, витамини и минерали, помагаат во намалување на воспалението и го штитат црниот дроб од потенцијално оштетување. Освен што даваат инстант енергија, тие можат да се пофалат со антиоксидантни својства кои придонесуваат за целокупното здравје. Ако имате постојни проблеми со црниот дроб, консултирајте се со вашиот лекар пред да ја промените исхраната. 

Суво грозје 

Сувото грозје е пријател на црниот дроб, богат со антиоксиданси, особено со ресвератрол, кој ги штити клетките на црниот дроб. Ресвератролот помага да се намали воспалението и потенцијалното оштетување на црниот дроб, според истражувањето објавено во Пакистанскиот весник за фармацевтски науки. Влакната во сувото грозје го помагаат варењето, намалувајќи го товарот на црниот дроб во процесот на елиминирање на штетните материи. Оваа двојна придобивка – заштитната улога на антиоксидансите и поддршката за варење – го прави сувото грозје корисен додаток во исхраната. 

Бадеми 

Бадемите се едно од најдобрите плодови за здравјето на црниот дроб поради нивниот богат состав – витамин Е, здрави масти и антиоксиданси. Овие хранливи материи придонесуваат за оптимална функција на црниот дроб. Бадемите помагаат во регулирањето на метаболизмот на мастите во црниот дроб, според истражувањето објавено во Clinical Nutrition ESPEN. Оваа регулатива го спречува таложењето на маснотии, што е клучен фактор за развој на заболување на замастен црн дроб. Вклучувањето на бадемите во вашата исхрана може да биде чекор кон здрав црн дроб. 

Ореви 

Оревите се богати со омега-3 масни киселини, познати по нивните антиинфламаторни својства кои се корисни за црниот дроб, според истражувањето во списанието Applied Sciences. Овие масни киселини помагаат да се намали воспалението и да се создадат услови за негово нормално функционирање. Освен омега-3, оревите содржат и антиоксиданси кои ги штитат клетките на црниот дроб. Умерениот внес на ореви може да придонесе за одржување на здравјето на овој важен орган.Урми

Урмите се исклучително корисни за здравјето на црниот дроб 

благодарение на нивните влакна, кои помагаат во варењето и исфрлањето на токсините, бидејќи оваа „подобрена“ елиминација на отпадот го намалува притисокот врз него. Урмите исто така содржат минерали како калиум, кои се неопходни за неговото правилно функционирање. Калиумот е неопходен за бројни процеси во црниот дроб, но и за целокупното здравје на организмот. Сл Смоквите се богати со влакна и антиоксиданси, обезбедувајќи бројни придобивки за здравјето на црниот дроб, а овие состојки заедно го штитат црниот дроб од потенцијално оштетување. Влакната во смоквите помагаат за правилно варење, намалувајќи го товарот на црниот дроб. 

Смокви

Смоквите содржат и ензими кои помагаат во разградувањето на токсините, што придонесува за природна детоксикација на овој орган. Забелешка: Сувото овошје и јаткастите плодови се богати со хранливи материи, но поради нивната природна содржина на шеќер, се препорачува умерен внес (една рака дневно) за да се избегнат несаканите ефекти врз нивото на шеќер во крвта. Пред да го промените начинот на исхрана, задолжително консултирајте се со лекар или нутриционист, особено ако имате дијабетес или други хронични здравствени проблеми.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни