Ова овошје и зеленчук апсорбираат хемикалии како сунѓер: Погледнете што има на „листата на валкани работи“

Овошје и зеленчук кои апсорбираат хемикалии како сунѓер


Овошје и зеленчук апсорбираат хемикалии како сунѓер

Овошјето и зеленчукот, иако се неверојатен извор на витамини и минерали, исто така можат сериозно да бидат контаминирани со остатоци од хемиски агенси што се користат за заштита на растенијата.

Овошјето и зеленчукот подолу имаат тенденција да апсорбираат штетни супстанции повеќе од другите намирници. Составена е „валкана десетина“ што може да ја зголеми вашата будност. Добро измијте го секое овошје на оваа листа и обидете се да ги отстраните пестицидите пред употреба.

Дали пестицидите во овошјето и зеленчукот се навистина опасни?

Пестицидите се супстанции што служат за заштита на земјоделските култури и храната од штетници, особено инсекти, габи, плевели, но и бактерии. Предноста на пестицидите е што тие имаат висока активност со ограничено времетраење и дејствуваат селективно.

Теоретски, тие треба да бидат малку штетни за луѓето, но се случува нивните токсични остатоци да останат во земјоделските и прехранбените производи, водата и почвата. Освен токсичноста, пестицидите можат да имаат и мутагени, тератогени и канцерогени ефекти.

Овошјето и зеленчукот не се 100 проценти без пестициди. Сепак, не сите овошја и зеленчуци се подеднакво загадени. Сепак, корисно е да се знае која храна апсорбира најмногу пестициди и како да се намали нивниот внес без да се откажете од вашето омилено овошје или зеленчук.

„Dirty Twelve“ – листа на најзагадени намирници

Секоја година, независната американска организација Environmental Working Group (EWG) го објавува водичот „Купување без пестициди“, со листа на најконтаминирано овошје и зеленчук. Листата за 2021 година вклучуваше:

јагоди,
спанаќ,
јаболка,
кељ,
нектарини,
цреши,
грозје,
праски,
круши,
пиперки,
целер,
домати.

Истата година, кај пиперките беа откриени најразлични пестициди. Претходно, компирите беа исто така на листата, а јаболката се појавуваат речиси секоја година. Треба да се напомене дека овие студии се однесуваат на американскиот пазар, каде што прописите се различни отколку во Европа.

Сепак, листата на EWG е позната и во Европа. На пример, локалните сезонски јаболка се далеку побезбедни од увезените, кои често се третираат со разни хемикалии за да издржат транспорт.

Дали треба да ги избегнувате „валканите дванаесет“?

Како што нагласува EWG – не. Само треба да бидете внимателни: изберете органски производи или проверени локални производители и секогаш следете ја храната купена на пазарите. Европската комисија строго ја пропишува максималната количина на пестициди, а надминувањата не се вообичаени.

„Чиста петнаесет“ – најмалку загадено овошје и зеленчук

Покрај „валканите дванаесет“, EWG објавува листа на најмалку загадени секоја година. Во 2021 година, меѓу нив беа:

авокадо,
пченка,
ананас,
кромид,
грашок,
син модар патлиџан,
шпаргла,
брокула,
зелка,
папаја,
киви,
печурки,
карфиол,
зимска диња (медлика),
диња (вид на помала тркалезна диња).

Како да ги отстраните пестицидите од храната?

Најлесен начин е да ја излупите кожата, иако содржи многу витамини.
Кај лиснатиот зеленчук (зелка, кромид), доволно е да ги отстраните надворешните листови.
Темелното миење со топла вода отстранува дел од пестицидите, но не сите.
Миењето во вода со сода бикарбона или оцет е најефикасно. Студија од 2017 година покажа дека раствор од 1 литар вода и две лажички сода, во текот на 12-15 минути, отстранува до 96 проценти од пестицидите.
Пестицидите во големи количини можат да бидат штетни, но целосното избегнување на овошјето и зеленчукот прави повеќе штета отколку корист. Овошјето и зеленчукот се неопходни за здравјето. Тие се богати со витамини, минерали и антиоксиданси, а истражувањата покажуваат дека консумирањето најмалку 400 г дневно го намалува ризикот од смртност за дури 25 проценти.

Решението е едноставно – изберете локални и сезонски производи, добро мијте ги и кога е можно, одлучете се за органски.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни