Ова е „најотровното“ овошје и зеленчук: На списокот се наоѓаат и некои од омилените намирници што ги јадеме секој ден

Новиот извештај на Environmental Working Group (EWG) покажа дека повеќе од 90% од анализираните примероци на најпопуларната храна содржат остатоци од пестициди

Потрошувачите кои се грижат за здрава исхрана се повеќе поставуваат едно клучно прашање: колку се безбедни нашите овошја и зеленчуци? Најновите податоци предизвикуваат загриженост – повеќе од 90% од анализираните примероци на најпопуларната храна содржеле остатоци од пестициди.

Иако овошјето и зеленчукот се незаменлив дел од урамнотежена исхрана, новиот извештај од Работната група за животна средина (EWG) сугерира дека купувачите можеби ќе сакаат да размислат за префрлување на органски верзии на одредена храна.

Според годишната анализа на EWG, базирана на официјално тестирање на неоргански производи, некои од најчесто консумираните намирници во САД редовно содржат бројни остатоци од пестициди. Меѓу нив, предничи спанаќот, со најголема концентрација на пестициди во однос на неговата тежина. Во негово друштво се и јагодите, како и кељот – заедно со сенфот. На листата на загадени производи се наоѓаат грозје, праски, цреши, јаболка, круши, капини, боровинки, нектарини и компири.

Ова не е повик да престанеме да јадеме овошје и зеленчук, посочува Алексис Темкин од EWG, туку обид на потрошувачите да им се обезбедат информации кои можат да им помогнат да одлучат кои производи да ги купат во органската сорта, пренесува CNN.

Враќање на компири и премиера на капини

Два забележителни новитети оваа година: капините за првпат се најдоа на листата, а компирот се врати по неколку години отсуство. Компирите се во фокусот поради присуството на хлорпрофам – хемикалија која спречува ртење за време на складирањето, но која е забранета во Европската унија. Бидејќи се применува непосредно пред да стигне до крајниот корисник, можни се високи концентрации на остатоци.

EWG дополнително го подобри овогодинешниот извештај со воведување мерење на токсичноста на поединечни пестициди, што значи дека не се разгледува само количината, туку и потенцијалната штета на откриените хемикалии. Паралелно со „валканите дванаесет“, беше објавена и листа на „чисти петнаесет“ – производи кои содржат најмалку остатоци од пестициди.

На врвот на „чистата“ листа е ананасот, а потоа слатката пченка, авокадо, папаја, кромид и лук, аспарагус, зелка, лубеница, карфиол, манго, морков, банани, печурки и киви. Многу од овие производи имаат лушпа што не може да се јаде, што дополнително ја намалува можноста за голтање пестициди.

Како правилно да ги миете овошјето и зеленчукот?

Тестовите на американското Министерство за земјоделство имитираат нормално однесување на потрошувачите – овошјето и зеленчукот се мијат под проточна вода, а производите со кора се лупат. Ова објаснува зошто некои производи имаат ниски нивоа на остатоци – она ​​што е потенцијално опасно често се отстранува пред да се конзумира.

Се препорачува сите производи, вклучително и органските, да бидат темелно измиени пред лупењето за да се спречи ширење на бактерии. Цврстиот зеленчук како што се компирите, морковите или дињите може да се трие со специјална четка, додека лиснатиот зеленчук се мие лист по лист, но без прскање со силен млаз – што може да ја оштети неговата структура. Се препорачува употреба на топла вода и низок притисок, како и сушење со чиста крпа или цедалка.

Производите декларирани како „тројно измиени“ не бараат дополнително перење.

Научните студии предупредуваат на голем број сериозни здравствени последици од изложеноста на пестициди – од деформитети кај новороденчињата и спонтани абортуси до срцеви заболувања, намалена плодност и рак. Најранливи се земјоделските работници, кои се изложени на високи нивоа на овие хемикалии на долг рок.

Посебно внимание се посветува на децата и бремените жени. Истражувањата покажаа дека децата изложени на пестициди на рана возраст имаат зголемен ризик од развојни нарушувања, проблеми со учењето и вниманието, па дури и од рак.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни