Не ја фрлајте кората од јаболка

Кога лупиме јаболка за пита, компот или десерт, кората најчесто завршува во ѓубре.

Но, нутриционистите предупредуваат дека токму во неа се крие најголемиот дел од хранливите состојки — влакна, витамини А, Ц и Е, како и антиоксиданси кои го зајакнуваат имунитетот и го штитат организмот од воспаленија. Ако јаболката не се прскани, нивната кора може да биде вистинско мало богатство во кујната.

Еве четири едноставни и корисни начини како да ја искористите кората од јаболка, наместо да ја фрлите:

1. Чај од кора од јаболка

Од кората може да подготвите миризлив и здрав чај. Ставете шолја свежи или сушени кори во зовриена вода и варете ги 10–15 минути. За побогат вкус, додадете стапче цимет, неколку каранфиличиња или парче ѓумбир.
Овој чај е совршен за зимските месеци – го смирува варењето, ја зајакнува отпорноста и дава чувство на топлина. Сушените кори можете да ги чувате во тегла и да ги користите преку целата година.

2. Домашен чипс од кора од јаболка

За љубителите на грицки, ова е здрава и вкусна алтернатива на индустрискиот чипс. Раширете ги корите на хартија за печење, наросете малку цимет и по желба малку кафеав шеќер или мед. Печете ги во рерна на 120°C додека не станат крцкави.
Резултатот е ароматична, благо слатка и нискокалорична ужина што можете да ја понесете на работа или да ја послужите со чај.

3. Додаток во смути

Ако имате блендер, додајте неколку парчиња кора во вашето смути. Така ќе ја зголемите хранливата вредност и ќе внесете повеќе природни влакна и витамини.
Комбинирајте ја со банана, спанаќ, овесни снегулки или јогурт – ќе добиете смути со поприроден вкус и повеќе ситост, без дополнителен шеќер.

4. Арома за сируп или компот

Кората од јаболка е одличен природен засилувач на аромата и бојата. При подготовка на сирупи, џемови или компоти, само додајте ја заедно со овошјето. Таа ќе испушти деликатна слаткост и пријатен мирис, а потоа може лесно да се отстрани.
Најдобро се комбинира со цимет, ванила или каранфилче, создавајќи богат вкус без вештачки додатоци.

Наместо да завршат во отпад, корите од јаболка можат да станат тајното оружје на вашата кујна – природен извор на здравје, арома и креативност.

Извор: N1info.rs

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни