Не фрлајте кора од мандарина: Три докажани начини како да ја искористите за здравје и убавина.

Кората од мандарина е богата со влакна, витамин Ц, железо и антиоксиданси. Еве три докажани начини како да ја искористите за здравје и убавина.

Многумина ја фрлаат кората од мандарина, без да знаат дека таа е вистинска ризница на нутриенти. Само 10 грама кора содржат 3% од препорачаната дневна доза на влакна, 2% витамин Ц, а исто така и железо, калциум и антиоксиданси, без масти.

Стручњаците советуваат да се користи само кора од домашни, непрскани мандарини, за да се избегнат штетни хемикалии. Еве три докажани начини како кората може да биде корисна за здравјето:

1. Чај од кора мандарина
Чајот од кора мандарина помага во намалување на холестеролот, ја подобрува дигестијата, го засилува имунитетот и позитивно влијае на здравјето на срцето, мозокот и кожата.

  • Постапка: Исчистете кора од мандарини, оставете ја да се исуши во затворена тегла на темно место најмалку еден месец.
  • Потоа ставете неколку кора на врела вода, покријте пет минути, засладете со мед или мешајте со друг чај.

2. Против габични инфекции на кожата
Кората од мандарина има антибактериски својства и блага пилинг функција. За превенција од гљивици на стопалата и другите делови од телото, тријте кора двапати неделно четири недели. Таа помага во регенерација на сувата кожа и остава пријатен мирис.

3. За воспалено грло и кашлица
Мелената кора од 50 грама се става во тегла и се полни со чаша вотка или 40% алкохол. Откако ќе отстои седум дена на темно место, се консумира по една лажица после оброк, а потоа и една лажица мед.

Кората од мандарина е едноставен, природен начин да ја искористите целата сила на овој вкусен цитрус и да ги подобрите здравјето и благосостојбата на организмот.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни