Дали храната може да биде добра еден ден, а лоша следниот ден? Па, како што се испоставува, не е толку едноставно. Еве неколку намирници каде практично можете да го игнорирате датумот на „користете до“ на пакувањето и сепак да јадете безбедно.
Кој ги одредува датумите на истекување?
Датумот кои се печати за до кога производот е најдобар за консумирање се базира на анализа на производот за време на неговиот рок на траење, датумите се таму за да ги информираат клиентите кога храната е со врвен квалитет, а не како показател за безбедноста на храната.
Службата за инспекција на храна на САД тврди дека „ако датумот истече додека ја чувате храната дома под препорачаните услови, производот сепак треба да биде безбеден и употреблив доколку е така“. Нема регулација или стандардизирање на овие датуми, така што тие не се дефинитивен показател за тоа кога треба да фрлите нешто.
Не грижете се ако некоја од овие намирници го поминала датумот на пакување. Користете ги вашите сетила за подобро да процените кога овие намирници повеќе не се безбедни за јадење, бидејќи многу од нив траат многу подолго од напишаниот датум. Ако нешто мириса или има лош вкус, најбезбедно е да го фрлите. Повеќето мувлосани јадења треба да се фрлаат, но има некои ретки исклучоци (како што се одредени тврди сирења).
Павлака за готвење
Павлаката е за згуснување на супи или брзи кремасти сосови од тестенини. Не грижете се, кремот за готвење може да трае од една до три недели по истекот на напишаниот датум. Важно е да се напомене дека отворената павлака има многу пократок рок на траење од неотворената, па затоа е добра идеја да имате план како да ја искористите веднаш штом ќе го отворите. Затоа, не го фрлајте автоматски само поради датумот, туку проверете со вашите сетила.
Сирење
Сирењето може да остане во фрижидер до неколку недели, во случај на меко, и до четири месеци во случај на тврдо. Ако вашето тврдо сирење има мувла однадвор, само отсечете го – остатокот од сирењето е безбедно за јадење. Ако мекото или рендано сирење мувлоса, треба да го фрлите целото пакување. По отворањето, рокот на траење на сирењата значително се намалува. Задолжително чувајте ги отворените сирења во херметички контејнери.
Јајца
Јајцата можат да траат до 70 дена ако се складираат правилно. Ова е обично три до четири недели по пропишаниот датум.
Јогурт
Јогуртот може да трае од една до три недели по означениот датум. Проверете дали има развиено мувла, има непријатен мирис или необичен вкус, бидејќи тоа се знаци дека е време да го фрлите. Исто така, можеби ќе сакате да купите помали пакувања, иако тие не се еколошки, но може да ви помогне да фрлате помалку храна.
Конзервиран зеленчук
Веројатно не е изненадувачки што конзервираните работи траат долго време (и можеби изгледа малку бесмислено што имаат датум до кога треба да се користат). Следниот пат кога ќе ја чистите вашата оставата, чајната кујна, запомнете дека конзервираниот зеленчук обично може да трае една до две години по датумот на конзервата.
Спакуван леб
Обидот за продолжување на рокот на траење не се препорачува за свежо печен леб, но конзервансите во спакуваниот леб овозможуваат да трае една до две недели по истекот на датумот доколку се чува во фрижидер. Само внимавајте на мувлосана или застарена текстура.
Конечно, датумите на истекување се едноставно мерка за последниот ден кога производителот го гарантира квалитетот на храната, а не мерка за безбедност. Сега кога сте информирани, можете да престанете да ја фрлате храната и на тој начин да го намалите отпадот и да заштедите пари. Секогаш користете ги вашите сетила и најдобро расудување кога одлучувате дали храната е безбедна за јадење, тоа ќе ви каже многу повеќе од датумот на пакувањето.