Најголемата грешка при купување месо, според месарите

Според искусни месари, најголемата грешка што ја прават купувачите при купување месо е тоа што не бараат совет од месарот.

Иако месото е најскапиот дел од повеќето оброци, многумина се потпираат на интернет или случаен избор, наместо да го искористат знаењето на професионалците.

Месарите истакнуваат дека секој дел од животното има различна структура, вкус и најдобра примена. Така, месарот Дени Аријага наведува дека купувачите често се двоумат меѓу рамстек и „вешалица“, но тој повеќепати го препорачува вториот поради поизразениот вкус и полесното сечење.

Покрај изборот на соодветен дел, месарите се клучни и за информации поврзани со безбедноста на храната. Многу купувачи не се сигурни до која температура треба да се пече одредено месо. Месарот Ед Кембел предупредува дека токму погрешните температури можат да доведат до суви, препечени јадења – или уште полошо, до здравствени ризици.

Затоа, советот е едноставен: прашајте го вашиот месар. Неговото искуство ќе ви заштеди пари, време и ќе ви обезбеди многу повкусни и побезбедни оброци.

Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни