Кујнскиот сунѓер е еден од најголемите извори на бактерии во домаќинството, но постои едноставно решение што можете да го примените веднаш.
Кога ќе помислите на места во кујната каде што се наоѓаат бактерии, првото нешто што веројатно ви паѓа на ум е даската за сечење или кујнската крпа.
Сепак, експертите со години укажуваат на еден многу поопасен извор на нечистотија – кујнскиот сунѓер. Иако мал и навидум безопасен, сунѓерот што го користиме за миење садови е идеална „територија“ за бактерии.

Неговата структура полна со ситни дупки, канали и вдлабнатини овозможува задржување на честичките храна, додека влажната средина создава совршени услови за размножување на микроорганизми. Така, сунѓерот станува вистински мал бактериски „хаос“.
Можеби мислите дека редовното менување на сунѓерот го решава проблемот? За жал, дури и машината за миење садови не гарантира целосна дезинфекција. Експертите советуваат класичните сунѓери да се заменат со силиконски. Овие сунѓери имаат мазна, непорозна површина која не задржува нечистотија, лесно се мие и не апсорбира мириси. Тие брзо се сушат, не оставаат простор за микроорганизми и се ефикасни во отстранувањето на остатоци од храна, особено по оброците.
Ако хигиената во кујната ви е важна, силиконските сунѓери се мала промена што може да направи голема разлика.