Во големиот избор од 24 најдобри салати во светот што неодамна ги објави американскиот CNN, свое место најде шопска салата, традиционално јадење со потекло од овие простори, но подеднакво сакано на сите светски трпези.
Оваа шарена, освежителна мешавина од сечкани домати, краставица, печени пиперки, црвен кромид и свеж магдонос, прелиена со дарежлива количина фино бело сирење налик на фета, е олицетворение на едноставната, но богата балканска кујна. Посипана со маслиново масло и опционално збогатена со црни маслинки или лута пиперка, салатата од продавница често се гледа како гастрономски симбол на регионот.
На листата се најде и панканела, италијанска салата направена од бајат леб, домати, краставици, кромид и целер, зачинета со оцет и маслиново масло. По потекло од Тоскана, оваа салата некогаш била јадење на сиромашните селани, додека денес е задолжителен дел од летното мени. Француската Niçoise салата (Salade Niçoise) доаѓа од Ница и комбинира туна, варени јајца, компири, боранија, домати, маслинки и каперси, сето тоа сервирано на листови од свежа зелена салата и зачинето со лесен прелив.
Во Азија свечена улога има и Јушенг од Сингапур, се подготвува за лунарната Нова година и содржи сирова риба, рендан зеленчук и разни зачини, кои се фрлаат заедно со желби за среќа и бериќет. Индиската наранги салата (Наранги салата) комбинира портокали, чили пиперки, моркови и зелка, зачинети со мешавина од оцет и мед што и дава специфичен баланс на слатко и кисело. Од Блискиот Исток доаѓа салатата Кацуц, израелска верзија на едноставна салата од домати, краставици и магдонос, зачинета со маслиново масло и сок од лимон.
Мексиканската кујна е претставена преку сечкана салата со џикама и пепита (Сецкана салата со џикама и пепита), крцкава комбинација од краставици, портокал, ананас и авокадо, со освежителен прелив од авокадо и зачини за тајин. Шведска нуди gammaldags pressgurka (Gammaldags Pressgurka), кисела краставица тенко исечена, пресувана и маринирана во мешавина од оцет, шеќер и бибер, често послужени со потешки јадења како што се ќофтиња.
Од Јужна Америка доаѓа ensalada de palmitos, односно салата со јадро од палми, типична за Аргентина и направена од зачувани срца од палми, авокадо и домати, зачинети со сок од лимон и попрскана со кромид и коријандер. Во Мјанмар посебно внимание привлекува Laphet Thoke, салата од ферментирани листови чај, измешани со зеленчук, јаткасти плодови и сос од риба, која се смета за вистинска експлозија на вкусови.
Грчката верзија на салатата, хоријатики (Хориатики), позната и како „селска салата“, се прави без зелена салата, но со многу домати, краставици, црвен кромид, маслинки и парчиња фета, прелиени со маслиново масло и попрскани со оригано. Слична на неа е и шпанската пиперка (Pipirrana), летна салата од Андалузија, едноставна мешавина од домати, пиперки, кромид и краставици, заедно со маслиново масло и вински оцет.