Како што објаснува Самуил Саздов, синот на Илија и еден од сопствениците на кафеаната, успешниот рецепт за ќебапчиња не е само случајно создаден. Тој е резултат на многу години работа и прецизно усовршување. „Мојот татко по професија бил месар и за прв пат го смислил рецептот во неговата месара. Откако се отвори кафеаната, тој го стави на менито, и до денес го продаваме истото ќебапче“, вели Самуил.
Кафеаната „Кај Жабар“ не е само позната по храната, туку и по својата уникатна атмосфера и традиција на гостопримство. „Секако дека има разлика помеѓу културата за одење во кафеана тогаш и сега“, додава Самуил, објаснувајќи како еволуцијата на општеството влијаела на начинот на кој луѓето се собираат и уживаат во храната.
Името „Жабар“ доаѓа од интересна анегдота од детството на Илија. „Кога мојот татко бил млад, играл нешто со вода, а мојата покојна баба извикала ‘жабо една’. Сите тие работи ги спомнувале, и така настанала легендата за Жабар“, открива Самуил. Овој прекар сега е неизбежен дел од идентитетот на кафеаната и служи како мост помеѓу минатото и сегашноста.
Како доказ за квалитетот на храната, „Жабар“ продолжува да привлекува гости, кои се враќаат повторно за да ги пробаат добропознатите специјалитети. Кафеаната е позната и по својата пријатна атмосфера и традиционален декор, што создава уникатно искуство за посетителите.
Со својата историја и посветеност на квалитетот, „Жабар“ не само што е кафеана, туку и дел од културното наследство на Скопје. Неговите ќебапчиња и плескавици, подготвени по традиционалниот рецепт, продолжуваат да ја зачувуваат и пренесуваат љубовта кон македонската кујна на новите генерации.