Колку повеќе калории се внесуваат преку преработена храна, толку е поголем ризикот од прерана смрт

Сè повеќе научни докази укажуваат на тоа дека индустриски преработената храна, полна со адитиви, има сериозни последици по здравјето. Истражување на бразилската фондација „Освалдо Круз“ од Рио де Жанеиро покажува дека во земји како САД и Велика Британија, дури секоја седма смрт може да се поврзе со прекумерна консумација на таканаречена ултрапреработена храна.

Истражувачите споредија податоци од осум земји и најдоа директна врска: колку повеќе калории доаѓаат од ваква храна, толку е поголем ризикот од предвремена смрт.

Што всушност претставува „ултрапреработена“ храна?

Универзитетот во Сао Пауло ја дели храната во четири групи – од непреработена свежа храна, преку базични додатоци како сол и шеќер, до конзервирани и полуготови производи. Во четвртата група, најпроблематичната, спаѓа храна направена со индустриски процеси и додатоци како вештачки бои, засилувачи на вкус и конзерванси – како чоколади, газирани пијалаци, готови јадења, засладени јогурти и житни снегулки. Ваквата храна е поврзана со најмалку 32 здравствени нарушувања, од дебелина и дијабетес, до срцеви заболувања, рак и когнитивно опаѓање.

Бразилските истражувачи утврдиле дека земјите со послаба традиција на здраво готвење – како САД, Велика Британија, Канада и Австралија – имаат и поголем процент на ултрапреработена храна во исхраната. Наспроти нив, медитеранските земји како Италија, Франција и Јапонија, па дури и Бразил, сè уште негуваат навики на исхрана базирана на свежа и локална храна – ориз, грав, овошје, салати и протеински извори. Токму тие навики се клучни за пониска стапка на предвремени смртни случаи.

Истражувачите предлагаат конкретни мерки – на пример, повисоки даноци за засладена и ултрапреработена храна, и укинување на даноците за свежи производи. Во Бразил веќе се преземаат вакви чекори, а државата ги стимулира земјоделците да одгледуваат повеќе разновидни култури и да произведуваат органска храна за училишни оброци.

Слични иницијативи започнуваат и во САД – некои компании веќе отстрануваат синтетички адитиви, а американската Управа за храна и лекови ги повика производителите да ги заменат вештачките бои со природни, по примерот на Европа и Канада.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни