Според The Guardian, гравот расте ширум светот и има позитивно влијание врз природата: ја збогатува почвата со азот, создава значително помалку стакленички гасови и бара многу помалку земја и вода по грам протеин во споредба со животинските производи. Во светот постојат повеќе од 400 сорти грав, некои од нив и со многу декоративен изглед.
И покрај тоа, помалку од 20% од Американците внесуваат препорачаната половина шолја грав дневно, а во Велика Британија повеќе од 40% од населението воопшто не го јаде.
Хранливи својства и здравствени придобивки
„Гравот е вистинска нутритивна бомба“, вели диететичарката Роксана Ехсани од Мајами. Тој е богат со растителни протеини и растителни влакна, а нема заситени масти. Една шолја варен грав содржи околу 18 грама протеини, што претставува речиси третина од дневната потреба за возрасен човек.
Иако не ги содржи сите есенцијални аминокиселини, нутриционистите објаснуваат дека комбинирањето на грав со житарици, јаткасти плодови, семки, јајца или млечни производи обезбедува целосен протеински внес.
Истражувањето на Универзитетот во Торонто покажало дека само една порција грав дневно го зголемува внесот на растителни влакна за дури 77% и подобро ги надоместува нутритивните недостатоци од мултивитамините.
Гравот е богат и со калиум, магнезиум, фолати и холин — хранливи материи кои често недостигаат во современата исхрана — и содржи растителни биоактивни соединенија кои го поддржуваат имунитетот и здравјето на срцето.
Подобра алтернатива на црвеното месо
Во умерени количини, црвеното месо може да биде дел од здрава исхрана, но експертите нагласуваат дека гравот е поздрав извор на протеини поради високата содржина на влакна и нискиот процент масти. Замена на дел од месото со грав го намалува внесот на заситени масти, што доведува до понизок „лош“ холестерол и помал ризик од срцеви и васкуларни заболувања.
Дополнително, поради неговиот низок гликемиски индекс, гравот помага во стабилизација на шеќерот во крвта и го намалува ризикот од дијабетес.
Гравот и контролата на телесната тежина
Поради богатството со влакна и протеини, гравот создава долготрајно чувство на ситост, што помага во контролирање на апетитот и внесот на калории. Истражувања покажуваат дека луѓето кои редовно јадат грав имаат во просек 2,5 килограми помала телесна тежина и потесен струк од оние кои не го консумираат.
Влакната – клуч за здраво варење
Растителните влакна во гравот се природен пребиотик, храна за корисните бактерии во цревата. При варење, бактериите ги ферментираат овие влакна и создаваат корисни масни киселини кои го намалуваат воспалението, го зајакнуваат имунитетот и го подобруваат метаболизмот.
За оние кои не се навикнати на храна богата со влакна, нутриционистите советуваат постепено воведување — почнувајќи со четвртина шолја дневно.
Како најдобро да се подготви
И сувиот и конзервираниот грав се еднакво хранливи, но конзервираниот е побрз за подготовка. Важно е само да се испере, бидејќи на тој начин се намалува содржината на натриум за околу 40%.
Гравот содржи и железо (4–7 mg по шолја), но неговата апсорпција се подобрува ако се комбинира со намирници богати со витамин C, како што се салата со лимонов сок или свеж зеленчук.
Не треба да се заборават и ферментираните производи од грав, како темпехот и мисото, кои содржат повеќе достапни хранливи материи, меѓу нив и витамин B12, железо и полифеноли.
Со својата нутритивна вредност, пристапност и еколошка одржливост, гравот заслужено се вика „кралот на зеленчукот“.
Извор:N1info.rs
