Кои овошја и зеленчуци се најконтаминирани со пестициди?

Секоја година од 2004 година, Environmental Working Group, непрофитна организација која има цел да ја направи животната средина поздрава, ги рангира неорганските производи со најмногу остатоци од пестициди. Тие ги анализираат податоците од американското Министерство за земјоделство и Управата за храна и лекови.

„Оваа година, EWG откри дека 75 проценти од сите конвенционални свежи производи земени имаат потенцијално штетни остатоци од пестициди“, се вели во нивниот извештај.

„Некои пестициди се поврзани со проблеми во човечките студии – вклучувајќи спонтани абортуси, вродени дефекти и тешкотии во учењето или развојот кај децата“, според Центрите за контрола и превенција на болести.

Јагодите и спанаќот повторно ги зазедоа првите две места на овогодинешната листа. И грозјето скокна од 8-то место на листата во 2023 година до 4-то место во 2024 година.

Ова е целосната листа на 12 овошја и зеленчук со најголеми количини пестициди:

1. Јагоди

2. Спанаќ

3. Кељ

4. Грозје

5. Праски

6. Круши

7. Нектарини

8. Јаболка

9. Лута пиперка

10. Цреши

11. Боровинки

12. Мешунки

Како најдобро да ги исчистите овошјето и зеленчукот пред јадење?

Темелно измијте ги рацете и потребните материјали за подготовка, вклучувајќи даски за сечење и прибор, пред и по сечењето на плодовите.

Чувајте го плодот под ладна вода во мијалник. Отстранете ја целата нечистотија и песок од со чиста хартиена крпа. Некои луѓе користат и чиста четка за овој чекор, која е специјално дизајнирана за чистење на овошје и зеленчук.

Користете чиста хартиена крпа за да го исушите производот ако не планирате да го јадете веднаш за да ја зачувате неговата зрелост.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни