Нутриционистите велат дека кафето е генерално добро, а многу луѓе тоа не го знаат. Ако е вистинско и квалитетно, богато е со антиоксиданси. Тие ловат слободни радикали во телото кои ги уништуваат нашите клетки и предизвикуваат бројни болести.
„Кафето е здраво, но е и диуретик, затоа не треба да заборавиме дека со него треба да пиеме многу вода за да ја замениме изгубената течност“, вели нутриционистката Бранка Мирковиќ и додава дека кафето прво го зголемува крвниот притисок кога пиеме, но потоа го спушта.
Филтер кафето е најслабо
„Филтер кафето е најслабо од сите видови и се пие како чај. А може да се пие и во поголеми количини. Гледаме како во Америка нон-стоп го пијат ова кафе, си се полеваат со филтер кафе. Се разбира, се зависи од квалитетот на кафето, но тоа е разводнето. Во основа, пареата што минува преку кафето гарантира дека пијалокот нема токсини“.
Затоа, можеме да пиеме многу филтер кафе бидејќи е најслабо, но секако ниту со него ниту со нешто друго освен храна и пијалок – не треба да претеруваме.
Турско само наутро
„И турското кафе е добро, но треба да слегне, не е добро да го пиете талогот. Добро е да го пиете наутро“.
„За помладите приближна мерка е четири до шест шолји во текот на денот, што е две до максимум три чаши од 200 мл. Со годините, ова кафе треба да го пиете помалку, а дефинитивно не треба да го пиете навечер бидејќи ве буди“.
Еспресото е најдобро
Еспресото се смета за најдобро кафе бидејќи пареата под притисок поминува низ кафето.
„Еспресото нема остаток, нема талог и во кафето остануваат само најдобрите делови. Беше спроведено опсежно истражување за антиоксидансите во кафето, кои покажаа дека во зависност од квалитетот, кафето има од 60 до 80 проценти антиоксиданси. Дури и припаѓа на категоријата бобинки, како што наведуваат некои шведски студии“, забележува нутриционистката.
Кафе лате – многу дебелее
Не знаат многу луѓе, но кафето може и да ве здебели. Се, се разбира, зависи од потрошените калории.
„Кафе лате има многу сируп, односно шеќер од различно потекло. Потоа, ако пиете две кафиња дневно, ќе изедете 18 кг шеќер за една година. Значи, кафето лате воопшто не се смета за здраво кафе. Многу е калорично, повеќе личи на засладувач, наместо колач и торта“, вели нутриционистката Бранка Мирковиќ.
Капучино и нес – како оброк
„Капучиното се прави со млечна пена. Италијанците го пијат најмногу пред пладне бидејќи ги одржува сити. Во текот на денот може да предизвика проблеми со варењето бидејќи треба долго време да се свари“, вели Бранка Мирковиќ.
Таа вели и дека несот се смета за добро кафе бидејќи најчесто се прави од поквалитетни сорти.
„Единствената лоша комбинација е кафето со многу млеко, кое многу луѓе го пијат. Се вари околу четири часа, па за некои е замена за оброк, најчесто како појадок“.
Кафе од кесичка – најнездраво
Две во едно, три во едно, карамела, чоколадо… Има толку многу различни вкусови. Кафето од кесичка секогаш ни доаѓа кога сакаме набрзина да го испиеме омилениот пијалок. Сепак, не е сè така лесно.
„Тие кафиња имаат различни ароми, но имаат засилувачи на вкус и адитиви. А тие кафиња со хемиски адитиви се сметаат за најмалку здрави кафиња“, вели нутриционистката Бранка Мирковиќ.
Кафето од машината е под знак прашалник
„Кафињата од машините се со различен квалитет и не се сметаат за особено здрави кафиња бидејќи можат да седат долго време без разлика на пакувањето. Исто така, тие се готват без висок притисок и пареа. Точно е дека таму се додава топла вода, но не раствора се. Тогаш тие кафиња мора да имаат различни адитиви и затоа не се многу здрави“, вели Бранка Мирковиќ.