Луѓето со хипертензија, односно висок крвен притисок, можат да имаат корист од редовна консумација на бобинки, банани, лубеница и друго овошје што содржи влакна, витамини, минерали и растителни соединенија клучни за здравјето на срцето, пишува Health.com.
Банани
Бананите се одличен извор на калиум, минерал кој помага во контрола на крвниот притисок. Недоволниот внес на калиум со текот на времето може да придонесе за развој на хипертензија. Една средна банана обезбедува околу 375 мг калиум.
Бобинки
Бобинките, како боровинки, малини, капини, цреши и јагоди, се богати со антиоксиданси, особено антоцијани, кои ги штитат клетките и помагаат крвните садови да произведуваат азотен оксид, кој ги опушта и подобрува протокот на крв. Истражувања покажуваат дека редовната консумација на бобинки може да го намали крвниот притисок, особено кај жени во постменопауза.
Киви
Кивито е богато со витамин Ц, кој, според преглед на истражувања од 2020 година, може да помогне во намалување на крвниот притисок. Еден жут киви (SunGold) содржи околу 133% од препорачаната дневна доза на витамин Ц.
Лубеница
Лубеницата содржи аминокиселина L-цитрулин, која телото ја претвора во L-аргинин. Оваа аминокиселина помага во производството на азотен оксид, кој го опушта крвните садови. Сепак, потребни се дополнителни истражувања за да се потврди ефектот.
Грејпфрут
Грејпфрутот обезбедува значителни количини на калиум и витамин Ц. Иако самиот сок од грејпфрут не покажал значително намалување на крвниот притисок во некои студии, во комбинација со сок од цвекло се покажал поголем ефект. Пред консумација, важно е да се консултирате со лекар бидејќи грејпфрутот може да влијае на дејството на одредени лекови.
Грозје
Грозјето е богато со полифеноли, кои помагаат во одржување на здрав крвен притисок. Истражувањата покажуваат дека сокот од грозје може да помогне во намалување на ноќниот крвен притисок.
Авокадо
Авокадото е богато со калиум и витамин Е. Истражување кое опфатило повеќе од 67.000 жени покажало дека оние кои јаделе пет или повеќе порции авокадо неделно имале 17% помал ризик од развој на висок крвен притисок.
Колку овошје е доволно?
Согласно препораките за исхрана, возрасните жени треба да внесуваат 1,5 до 2 чаши овошје дневно, додека мажите 2 до 2,5 чаши. Една порција е приближно една чаша сечкано свежо овошје, половина чаша суво овошје или една чаша 100% овошен сок.
Извор: Index.hr