Познатиот експерт, нутриционистот Предраг Ненадиќ, Имено, објаснува која е главната причина за холестеролот и замастениот црн дроб.
Ненадиќ своите квалификации како врвен нутриционист ги стекнал на престижни светски универзитети. Бил претседател на Здружението на нутриционисти на Југославија и претседател на Друштвото за подобрување на исхраната. Работел и се обучувал на Универзитетската клиника во Лудвигсхафен, Германија, како диететичар-нутриционист, објавува Стил.рс
„Проблемот со замастениот црн дроб не произлегува од масна храна. Ова се огромни заблуди. Многу риби таму. Црниот дроб го пренесува вишокот шеќер во масното ткиво. Холинот (витамин Б4), кој нормално се наоѓа во сланината, јајцата и месото, го дистрибуира тој холестерол и не му дозволува да остане во црниот дроб, туку го испраќа до масната тиква, па добиваме поголем стомак, зголемени задници итн. А кога нема доволно од тие здрави масти, кои ги фрламе плашејќи се дека ќе добиеме холестерол, тогаш добиваме замастен црн дроб“, истакна нутриционистот.
„Ова е таканаречен безалкохолен замастен црн дроб. Тој замастен црн дроб тогаш не може да работи, не може да го исчисти нашето тело од токсини, не може да се детоксицира. Ќе го забележиме ова со појава на акни и мозолчиња на нашата кожа, првутот ќе се зголеми, ноктите ќе се лупат, нашето тело ќе чеша“, вели тој.
Истакнува дека добриот холестерол е неопходен за телото да функционира добро.
„Холестеролот не е нешто што природата го создала против човекот. На луѓето им е потребен холестерол, од него се синтетизираат многу хормони, тој исто така создава клеточни мембрани, тој е неопходен за луѓето! Но, кога има премногу од него, лошиот, холестерол со ниска густина – LDL холестерол – тогаш имаме проблем“.
Тој откри и како се зголемуваат триглицеридите.
„Ако имате триглицериди, не сте јаделе свинско месо, сте јаделе овошје, многу леб, печива, рафинирано брашно, тоа е проблемот“, подвлекува тој.
Кој е најдобриот начин за чистење на црниот дроб и телото?
- Сè е во храната! Многу е важно да се води уреден живот. Соодветен внес на вода. Црниот дроб сака многу вода – ова е од клучно значење! Мора да консумираме оптимални количини растителни влакна, и растворливи и нерастворливи. Мора да јадеме храна што му се допаѓа на црниот дроб, а тоа се горчливи работи како линкура, глуварче, корен од чичок итн. Д-р Ненадиќ советува да ги елиминирате сите јаглехидрати и вештачки шеќери од вашата исхрана, за да успеете во намалувањето на холестеролот и триглицеридите.
- Јадете храна богата со здрави масти (домашна свинска маст, маслиново масло, ладно цедени растителни масла, храна богата со холин (сланина, јајца), јадете лосос, скуша, сите здрави масти…). Црниот дроб не може да се исчисти со сокови, особено со оние што ги купувате. На нив насекаде пишува дека овие сокови содржат фруктоза. И истата таа фруктоза, а е најопасна за зголемување на телесната тежина. Фруктозата му дава сладост на производот, но исто така му дава маснотии на телото. Таа фруктоза ги зголемува триглицеридите и холестеролот во телото.
Тој особено нагласува дека тоа не е истата фруктоза што ја консумираме од овошјето.
- Производителите ја подвлекуваат како овошен шеќер. Иста е по структура, но фруктозата што се вметнува во индустриските производи е направена од пченка (тоа е таканаречен глукозно-фруктозен сируп), не се добива од овошје.