Готвачите се едногласни: Ова е единствениот зеленчук што е подобар замрзнат отколку свеж

Доколку се прашувате дали вреди да направите повеќе место во замрзнувачот, одговорот е да – и причината е едноставна: замрзнатиот грашок.

Замрзнатиот грашок – кулинарска револуција стара еден век

Популарноста на замрзнатиот грашок датира уште од 1920-тите години, кога американскиот иноватор Кларенс Бердсај, инспириран од брзите методи на замрзнување што ги користеле Инуитите, ја развил технологијата што ја задржува свежината и вкусот на зеленчукот.

Грашокот бил еден од првите производи кои биле комерцијално замрзнати, со што започнала вистинска револуција во прехранбената индустрија.

Универзален зеленчук за секое јадење

Замрзнатиот грашок денес е неизбежен дел од речиси секое јадење:

  • топли варива, супи, ризота и тестенини,
  • гарнири со путер или маслиново масло покрај месо и риба,
  • ладни јадења како француска салата,
  • зелени намази, хумус со нане и лимон, па дури и кремасти пиреа комбинирани со компир.

Благодарение на тоа, многумина сметаат дека замрзнатиот грашок е подобар од свежиот – став со кој се согласуваат и експертите за исхрана и гастрономија.

Стручњаците се согласуваат: замрзнатиот грашок има подобар вкус

Професионалните готвачи наведуваат дека замрзнатиот грашок ја задржува својата природна сладост и текстура, додека свежиот брзо ја губи свежината и станува тврд или брашнест.

Готвачката Антеа објаснува:

„Замрзнатиот грашок не само што е попрактичен, туку и подобро ја задржува структурата. Свежиот понекогаш има непријатна текстура и се расипува премногу брзо.“

И креаторката на рецепти Грејс Бјанко го потврдува тоа:

„Свежиот грашок лесно ја губи својата сладост и станува скробест ако не се изеде веднаш. Замрзнатиот, пак, се лади на врвот на зрелоста и затоа има подобар вкус и конзистенција. А и штеди време во кујната, бидејќи доаѓа исчистен и подготвен за употреба.“

Подолг рок, помалку отпад

Готвачката Мишел Вилијамс истакнува уште еден проблем со свежиот грашок – краткиот рок на траење:

„Секогаш кога ќе купев свеж грашок, чувствував дека мора веднаш да го зготвам. Ако го оставите подолго, станува мек и набран. Замрзнатиот, напротив, останува совршен.“

Познатиот кулинар Ден Пелоси, познат како Grossy Pelosi, вели дека секогаш има залиха замрзнат грашок дома за брзи оброци:

„Се одмрзнува толку брзо што речиси и не мора да се готви. Го додавам во тестенини, ориз или пилешко со путер.“

Едноставен, практичен и секогаш свеж

Иронијата, како што велат готвачите, е во тоа што свежиот грашок се користи речиси само за специјални јадења, како песто од грашок, додека во секојдневната кујна замрзнатиот останува незаменлив.

Со задржаната боја, текстура и природна сладост – замрзнатиот грашок не е само практичен избор, туку и доказ дека понекогаш технологијата може да го надмине природното во вкус и квалитет.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни