Од компири во Велика Британија до кромид во Индија, екстремните временски услови предизвикани од климатските промени доведуваат до краткорочно зголемување на цените на храната низ целиот свет, покажа истражувањето.
Истражувањето од Центарот за суперкомпјутери во Барселона директно поврзува десетици климатски екстреми со скокови на цените на храната, истакнувајќи ја зголемената ранливост на прехранбените системи на еколошки шокови.
Претходните студии испитуваа како високите температури, кои предизвикуваат неуспех на земјоделските култури и недостиг на залихи, ја зголемуваат вкупната инфлација на цените на храната на долг рок. Сепак, новите истражувања покажуваат дека одредени прехранбени производи, исто така, доживуваат многу поостри краткорочни зголемувања на цените, придонесувајќи за инфлацијата.
Цената на маслиновото масло во Европа скокна за 50 проценти минатата година по долготрајните суши во јужна Шпанија во 2022 и 2023 година.
Во Индија, топлотниот бран во мај минатата година ги зголеми цените на кромидот за 89 проценти, додека во Кореја, цените на зелката се зголемија за 70 проценти по рекордната летна топлина.
Во Јапонија, цените на оризот се зголемија за 48 проценти во септември откако августовскиот топлотен бран го погоди регионот, а во Кина, цените на зеленчукот се зголемија за 30 проценти. Во Калифорнија, цената на зеленчукот во Аризона скокна за 80 проценти во ноември 2022 година по сушата.

Има потенцијал да биде полошо
Многуте временски настани што го предизвикаа овој скок на цените „беа сосема без преседан од историска перспектива“, рече главниот автор Максимилијан Коц од Центарот за суперкомпјутери во Барселона.
Температурите беа „далеку надвор од опсегот на она што би го очекувале во стабилна клима која нема да биде засегната од човечките емисии“, рече тој.
Студијата покажа дека скоковите на цените на храната често следат по екстремните временски настани за само неколку месеци, модел за кој истражувачите предупредија дека веројатно ќе стане почест со интензивирањето на климатските промени.
„Знаеме дека временските екстреми веќе стануваат поинтензивни и почести отколку што беа пред 30-40 години, и очекуваме ова да продолжи сè додека емисиите на стакленички гасови продолжуваат да растат“, рече Коч.
Ако прехранбениот систем „продолжи да реагира на ист начин како што видовме неодамна, тогаш очекуваме истото да се случи во однос на цените на храната, и веројатно на поекстремни и непредвидливи начини“.
Скокот на цените на храната се прошири од поединечни региони низ целиот свет преку трговијата, покажа студијата. Цената на чоколадото скокна во Велика Британија, на пример, откако цените на какаото се зголемија тројно по сушата и екстремната топлина во Гана и Брегот на Слоновата Коска.
Шпекулациите на пазарот и „лошата политика“ честопати го влошуваа влијанието на зголемувањето на цените на храната поврзано со климатските промени, рече Раџ Пател од Универзитетот во Тексас, кој не беше вклучен во извештајот.
Кога топлото време во Русија ги поттикна пожарите што ги зголемија цените на пченицата во 2010 година, Москва воведе ембарго за извоз што „катапултираше глобалните цени на пченицата до небо“, забележа Пател. Тоа одигра улога во немирите за леб дури и во Мозамбик.
Централната банка е исто така нападната
Земји како Велика Британија, кои во голема мера се потпираат на увезена стока, беа особено ранливи на климатски шокови во странство, рече коавторката на извештајот, Ана Тејлор, извршен директор на Фондацијата за храна на Велика Британија.
Анкетата, исто така, покрена прашања за централните банки, бидејќи растечките цени на храната ги поткопуваат напорите за контрола на инфлацијата, особено во земјите во развој каде што храната учествува со поголем дел од потрошувачките цени.
„Овие невообичаено високи температури директно влијаат на вкупните стапки на инфлација, а главниот двигател е храната… Ова се одразува на вкупните цени“, рече Коч.
Минатата недела, Велика Британија објави неочекуван пораст на инфлацијата на 18-месечен максимум од 3,6 проценти во јуни, делумно поради зголемувањето на цените на храната. Студијата, исто така, забележа дека кога трошоците растат, посиромашните домаќинства веројатно ќе јадат помалку храна. Потрошувачката на овошје и зеленчук, особено, беше „многу чувствителна на зголемувањето на цените на храната“, рече Тејлор.