Американскиот Центар за контрола и превенција на болести (CDC) објави официјална листа на најздрави зеленчуци. Во објавената студија се открива кој зеленчук е врвен, кога станува збор за количината на хранливи материи.
За рангирање на овошјето и зеленчукот, истражувачите на CDC користеле податоци за хранливи материи од сирови овошје и зеленчук. Овој метод обезбеди дека загубата на хранливи материи за време на готвењето не е фактор во рангирањето, иако е важно да се напомене дека методите на готвење можат да влијаат на содржината на хранливи материи во многу зеленчуци, пишува Yahoo News.
Истражувачите поставија праг за да одредат што ќе се квалификува како „моќно“ овошје или зеленчук, барајќи храната да достигне или надмине оценка од 10 на нивната скала за густина на хранливи материи. Густината на хранливи материи се однесува на концентрацијата на витамини, минерали и други корисни соединенија и иако не постои јасна дефиниција за „моќни“ овошја и зеленчук, студијата ги идентификуваше како храна која е „силно поврзана со намален ризик од хронични болести“.
Студијата на CDC се фокусираше на 17 клучни хранливи материи, вклучувајќи влакна, калиум, масти и витамини А, Ц, Д, Е и К.
Кој е најздравиот зеленчук?
На самиот врв на оваа листа е крес со совршена нутритивна густина од 100. Веднаш зад него беа други лиснати зеленило како кинеска зелка, блитва, цвекло и спанаќ.
Овој зеленчук го заслужи своето место бидејќи е богат со есенцијални витамини и минерали и има малку калории.
Ова се првите 10 видови на зеленчук, кои се класифицирани како „моќен зеленчук“:
Поточарка (100,00)
Кинеска зелка (91,99)
Блитва (89,27)
Цвекло (87.08)
Спанаќ (86,43)
Цикорија (73,36)
Марула (70,73)
Магдонос (65,59)
Што го прави овој зеленчук толку здрав?
Зеленчуците кои се најдоа на листата на CDC имаат особини кои придонесуваат за високата густина на хранливи материи. Тие се претежно темно лиснат зеленчук кој е преполн со витамини А, Ц и К, заедно со влакна, железо и антиоксиданси. Овие хранливи материи се од витално значење за различни телесни функции, од подобрување на имунолошкиот систем до одржување цврсти коски и подобрување на здравјето на срцето.
Влакната особено помагаат во регулирањето на варењето и можат да спречат одредени хронични состојби како што се дијабетес и кардиоваскуларни болести. Антиоксидансите кои се наоѓаат во многу од овие зеленчуци, како што се спанаќот и цвеклото, помагаат во неутрализирање на слободните радикали во телото, намалувајќи го воспалението и потенцијално намалувајќи го ризикот од рак.
Што е поточарка?
Поточарката е лисната зелена водена била која припаѓа на истото семејство како и зелката и брокулата. По потекло е од Европа и Езија, каде што со векови се консумира поради своите нутритивни и лековити својства.
Позната е по малку лутиот вкус. Нутритивните придобивки од поточарката ја прават одлична храна за зајакнување на имунолошкиот систем, помагање на здравјето на коските и промовирање на здрава кожа. Високото ниво на антиоксиданси во растението помага во борбата против оксидативниот стрес, што го намали ризикот од хронични болести како рак и срцеви заболувања.
Поточарката лесно може да се вклучи во оброците со додавање во салати, сендвичи или супи.
Извор: Н1