Ржаниот леб се одликува со ниската содржина на масти – 3,3 грама на 100 грама производ, што го прави корисен за оние кои сакаат да ослабат или да го намалат внесот на калории. Покрај тоа, неговите влакна ни помагаат да се чувствуваме посити и го подобруваат варењето. Дополнително, помага да се отстрани „лошиот“ холестерол познат како LDL холестерол, а со тоа се спречуваат кардиоваскуларни проблеми со одржување на артериите чисти“, се вели во извештајот на фондацијата.
„Ржаниот леб е богат со фосфор, кој ги зајакнува коските и забите, корисен и за постарите и за оние кои сè уште растат. Содржи и минерали како што се железо, калциум, селен и натриум, како и здрави масни киселини. Ова го зајакнува имунолошкиот систем и го подобрува метаболизмот, што може да биде многу корисно за вегетаријанска или веганска исхрана“, се додава во извештајот.
Шпанската фондација за дигестивниот систем, исто така, ги истакнува придобивките од киселото тесто од ‘рж, кое им помага на цревните микроби во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, меѓу другите придобивки. Фондацијата исто така откри дека јадењето ржан леб води до побавен пад на нивото на шеќер во крвта, што е исклучително корисно за нашето здравје.
Здравствените гуруа го поддржуваат ‘ржаниот леб како соодветен додаток на диетата за слабеење, советувајќи да се консумира секојдневно, но умерено. Една неодамнешна студија спроведена од Универзитетот во Источна Финска откри дека млечната киселина и цревните бактерии играат суштинска улога во здравствените придобивки од ‘ржта од цело зрно, која се користи за печење леб супериорен во однос на обичниот леб поради неговата висока содржина на влакна и хранливи материи.
Тестото од ‘рж, кое се користи за печење ‘ржан леб, е богато со бактерии од млечна киселина. Овие бактерии не само што го ферментираат тестото, туку и ги менуваат биоактивните соединенија содржани во ‘ржта.
Тие генерираат амино киселини со разгранет ланец и мали пептиди кои содржат амино киселини за кои е познато дека влијаат на метаболизмот на инсулин, меѓу другото. Многу од соединенијата кои се наоѓаат во ‘ржта се обработуваат од цревните бактерии пред да се апсорбираат во телото.
Ова истражување покажува дека цревните микроби и оние кои се наоѓаат во киселото тесто произведуваат делумно идентични соединенија. Сепак, цревните микроби генерираат и деривати на триметилглицин, исто така наречен бетаин, кој се наоѓа во ‘ржта.
Студијата откри дека консумацијата на ‘рж доведе до постепено намалување на нивото на шеќер во крвта, што има непознати, но корисни ефекти врз здравјето. Потенцијалот за унапредување на здравјето на ‘ржта делумно се должи на неговите биоактивни супстанции или фитохемикалии, кои делуваат како антиоксиданти.
Покрај тоа и цревната микрофлора игра клучна улога со тоа што ги трансформира овие соединенија во форми кои полесно се апсорбираат од човечкото тело, со што се засилуваат нивните корисни ефекти. и седечкото време.