Два пијалаци кои се најлоши за здравјето на цревата, според докторите

Преработените пијалоци вклучуваат широк спектар на пијалоци кои поминале низ различни производствени процеси. Овие пијалоци често содржат додадени шеќери, вештачки ароми, конзерванси и други адитиви за подобрување на вкусот, изгледот и рокот на траење. Иако изгледаат погодни, уживањето во преработени пијалоци може да има негативни ефекти врз здравјето на цревата и да придонесе за акумулација на висцерална маснотија. Лекарот д-р Блен Тесфу и диететичарот и нутриционист Лорен Харис-Пинкус откриле два такви пијалоци.

  1. Енергетски пијалоци
    Енергетските пијалоци, кои често се конзумираат за брзо зголемување на енергијата, може да имаат негативни ефекти врз здравјето на цревата и да придонесат за акумулација на висцерални масти. Полни со кофеин, шеќер и вештачки адитиви, овие високо преработени пијалоци можат да ја нарушат деликатната рамнотежа на бактериите во цревата, што доведува до воспаление и дигестивни проблеми.

Високата содржина на шеќер во енергетските пијалоци, исто така, може да го зголеми нивото на шеќер во крвта и да го промовира складирањето на маснотии, особено висцералните масти, доколку се консумираат прекумерно.

„Енергетските пијалоци можат да предизвикаат гастритис, воспаление и дијареа. Покрај тоа, тие можат да предизвикаат нервоза и да ја зголемат анксиозноста“, вели Харис-Пинкус за SheFinds.

  1. Алкохол
    Алкохолот вклучува различни видови, од пиво и вино до алкохолни пијалаци како вотка и виски. Прекумерното внесување може да доведе до негативни ефекти врз здравјето на цревата, да придонесе за таложење на маснотии околу стомакот и други сериозни здравствени проблеми, предупредува докторот.

Одредени видови на алкохол, особено оние кои се богати со шеќер и калории, како што се зашеќерените коктели и виното, можат да го оштетат нашето здравје на цревата и да промовираат воспаление, што на крајот ќе доведе до дигестивни проблеми и зголемување на телесната тежина.

„Прекумерното консумирање алкохол може да го наруши балансот на цревните бактерии, што доведува до дисбиоза и нарушувања на дебелото црево. Исто така, редовното консумирање алкохол е поврзано со зголемен ризик од воспалителни болести на цревата, како што се Кронова болест и улцеративен колитис“, заклучува Тесфу.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни