Дали чоколадото може да се расипе и кое има најдолг рок на траење?

Кога сакаме нешто слатко, често се случува да посегнеме по онаа чоколада што извесно време седи во нашата оставата, или во задниот дел од кујнскиот ормар, па сосема е нормално да се запрашаме – дали чоколадото може да се расипе?

Иако чоколадата, како и секој производ, има испечатен рок на траење на пакувањето, добрата вест е што чоколадото има релативно долг рок на траење и не се расипува брзо. Секако, ако е мувлосано или има лош вкус или мирис, тоа значи дека треба да го фрлите, но еве колку може да трае.

Темното чоколадо има најдолг рок на траење
Не секое чоколадо има ист рок на траење. Љубителите на темно чоколадо би можеле да бидат особено среќни бидејќи темното чоколадо ќе го задржи својот квалитет подолго од другите чоколади. Темното чоколадо има рок на траење до две години, млечното една година, а белото околу шест месеци.

Зошто темното чоколадо го задржува својот квалитет подолго? Тајната е во чоколадниот ликер или какаото – тоа е чисто какао во течна или полуцврста форма кое се добива од зрна какао кои биле ферментирани, сушени, печени и одвоени од лушпата, а се користи за правење чоколадо.

Иако со овој ликер се прави и млечна чоколада, таа содржи млеко, кое може побрзо да го расипе. Од друга страна, белото чоколадо има најкраток рок на траење бидејќи воопшто не содржи чоколаден пијалак.

Како да го продолжите рокот на траење на чоколадото?
Во никој случај не се препорачува да се чува чоколадото во фрижидер – влагата во фрижидерот може да предизвика промена на бојата или кристализација на шеќерот, што само ќе го влоши вкусот на чоколадото. Наместо тоа, добро завиткајте го чоколадото и чувајте го на темно место со мала влажност, кое не е премногу топло за да не се стопи чоколадото, но не и премногу ладно.

Исто така, добро е чоколадото да се чува подалеку од храна со мирис, за да не добива несакани вкусови. Доколку, пак, немате такво место во вашиот дом каде што би можеле да чувате чоколадо, тогаш чувајте го во фрижидер во херметички затворен сад, а кога ќе го извадите од фрижидер оставете го да стои во собата. температура околу 15 до 20 минути.

Колку е безбедно да се јаде старо чоколадо?
Освен ако не е мувлосано или има лош вкус или мирис, чоколадото е безбедно за јадење. Секако, нема да биде со истиот квалитет како кога е само купен, па ако тоа ви пречи, секогаш можете да го искористите за убав десерт – од него направете убав чоколаден колач или чоколаден куглоф, а вие може и да го растури и да го стави во смесата за бисквити.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Најново

Последни колумни