Според кинеската легенда, чајот се родил во 2727 година п.н.е., кога императорот Шен Нонг ја прочистувал водата во засолништето на чајно дрво, а неколку лисја дувале во тенџерето. Добиениот пијалак, со извонреден мирис, боја и вкус, го натерал царот да се израдува. Чајот наскоро станал секојдневен пијалок во кинеската култура. Во Индија, друга легенда ја раскажува приказната за принцот Дарма, кој ја напуштил својата татковина во Кина, за да го проповеда будизмот. Тој ветил дека нема да спие за време на неговата 9-годишна мисија. Кон крајот на третата година, кога го обзел замор, земал неколку листови од чајна грмушка и ги изџвакал. Тие му ја дале потребната сила да остане буден во преостанатите 6 години од неговата мисија. Јапонската верзија пак на оваа приказна го натерала исцрпениот Bodi Dharma да заспие. Откако се разбудил, тој бил толку згрозен од себе, што ги скинал очните капаци, за да се осигура дека никогаш повеќе нема да се затворат ненамерно. Од местото каде што ги фрлил на земја, се создале маѓепсани (чајни) грмушки со лисја кои имаат моќ да ги држат очните капаци отворени.
Нстрана од легендите, бројките покажуваат дека најголемиот извозник на чај во светот е Индија. Поголемиот дел од производство на чај се консумира дома, во Индија. Додека чајните растенија се автохтони во делови од северозападна Индија, чајот не бил дел од индиската исхрана сè додека Британците почнале да произведуваат чај таму околу 1850 година. Чајот бил донесен од Кина во Русија по „Големиот пат за чај“. Ова е дел од познатиот пат на свилата. Патувањето не било лесно, и биле потребни повеќе од шеснаесет месеци за да се поминат 11.000 милји. Просечниот караван се состоел од 200 до 300 камили. Цената на чајот првично била преголема и достапна само за богатите. До времето на Петар Велики, цената паднала. Топлиот чај бил идеално прилагоден на рускиот живот. Преку караванските рути, чајот навлегол во сите монголски земји, муслиманските земји и Русија, долго пред да стигне во Европа. Во сите арапски земји, чајот со векови е најпопуларниот пијалок. Чајот е централен во релаксирањето заедно со семејството или кога се забавуваат гости. Тој се смета за неопходен за пречек на посетителите во Мароко и се служи на многу рафиниран начин. Во просторијата за прием се чади темјан, а домаќинот и гостите ги освежуваат рацете со вода од роза или цветови од портокал додека седат на своите места. Чајот што се служи е топол чај од нане, подготвен со свежо нане и шеќер додаден во зелениот чај. Муслиманските земји се меѓу највисоките потрошувачи на чај по глава на жител во светот. Ова создаде традиции за пиење чај во текот на денот, од пиење чај од накитени чаши во традиционалните чајџилници до самовари во централно место во речиси секој дом и место за собирање.
Во Франција еден од првите француски познавачи на чај бил кралот Луј XIV, кој пиел чај редовно, првично поради здравствени причини. Тој му бил препишан за да му помогне во варењето и како превентивна мерка за заштита од гихт и срцеви нарушувања. Надвор од Кина, Република Ирска и Обединетото Кралство се најголемите потрошувачи на чај по глава на жител во светот. Чајот бил претставен во западниот свет од Кина преку познатата холандска источноиндиска компанија во 17 век, кога кафето било пијалок по избор на работничката класа, а топлото чоколадо претпочитан пијалок на повисоките класи. „Времето за чај“ наскоро стана важна карактеристика на британскиот живот. Традиционално, повисоките класи служат „попладневен“ чај околу 16:00 часот. Традицијата потекнува од почетокот на деветнаесеттиот век, кога обичното дневно јадење за англиската аристократија се состоело од два оброка дневно – доцна појадок и доцна вечера. Средните и пониските класи пијат чај подоцна во текот на денот, во 5:00 или 6:00 часот. Стандардите за англиски чај вклучуваат мешавини од црн чај, како што се добро познатиот Ерл Греј и Англиски Чај.
Различните ритуали и истории на пиење чај нè потсетуваат дека чајот е многу помагичен отколку што луѓето понекогаш мислат. Без овие културни разлики, можеби нема да размислуваме за чајот како повеќе од пијалок што ќе нè стопли или ќе ја задоволи нашата жед. Здравствените истражувања и трендовите на животниот стил во последно време му дадоа нова важност на чајот. Зголеменото разбирање за улогата на антиоксидансите во превенцијата од рак и кардиоваскуларни болести го позиционираше чајот како идеален здравствен пијалок. Чајот сега се смета за стилска, здрава алтернатива на кафето и содата. Тој е без маснотии и калории, природен и неизвалкан со адитиви. Производителите на козметика, парфеми и производи за нега на кожа исто така развиваат нови производи кои ги интегрираат придобивките и задоволствата на чајот.
Издвојуваме неколку церемонии на пиење чај кои го издигнуваат на висина на посебна култура.
Јапонија- Церемонијата на чај- почитувањето на убавото во секојдневната рутина на животот.
Церемонијата на чај е долгогодишна институција во Јапонија, вкоренета во принципите на зен будизмот и заснована на почитувањето на убавото во секојдневната рутина на животот. Тоа е естетски начин на пречекување на гостите, во кој сè е направено по утврден ред.
Ритуалното пиење чај, кое потекнува од Кина, првпат било практикувано во Јапонија за време на периодот Камакура (1192–1333) од зен-монасите, кои пиеле чај за да останат будни за време на долгите сесии на медитација. Подоцна стана активен дел од зен-ритуалот во чест на првиот патријарх, Бодидарма (јапонски: Дарума). Во текот на 15-тиот век станало собир на пријатели во изолирана атмосфера за да се напие чај и да се разговара за естетските заслуги на сликите, калиграфијата и цветните аранжмани прикажани во токономата или доста често за да се разговара за заслугите на самите чајни прибори.
Најпознатиот експонент на чајната церемонија бил Сен Рикиу, естет на судот од 16 век на воениот диктатор Тојотоми Хидејоши, кој ја кодирал церемонијата во стил познат како ваби-ча (што значи грубо „едноставност“, „тишина“, и „отсуство на украс“), кој сè уште ужива популарност во Јапонија. Преферирањето на мајсторите за чај од ваби за едноставни, навидум рустични предмети за употреба во церемонијата за чај доведе до производство на прибор за чај во овој стил .
Англискиот термин „Теаизам“ бил измислен од Окакура Какузо за да го опише уникатниот светоглед поврзан со јапонските церемонии за чај, наспроти фокусирањето само на церемонијалниот аспект.
Во 1500-тите, Sen no Rikyū ја револуционизира јапонската чајна култура, во суштина усовршувајќи го она што денес е познато како јапонска церемонија на чај и издигнувајќи го на статус на уметничка форма. Тој ги редефинира правилата на чајџилницата, чајната градина, приборот и процедурите на чајната церемонија со своја интерпретација, воведе многу помало чашицу (чајница) и рустични, искривени керамички чинии за чај специјално за чајната церемонија и го усоврши чајна церемонија заснована на естетското чувство на ваби.
Зен-будизмот имал примарно влијание во развојот на културата на јапонскиот чај. Обичајот да се пие чај, најпрво бил поради лековитост, а потоа главно за уживање. Во почетокот на 9 век, кинескиот автор Лу Ју ја напишал „Класиката на чајот“, трактат за чајот кој се фокусира на неговото одгледување и подготовка. Животот на Лу Ју бил под силно влијание на будизмот, особено будистичката школа Зен-Чан. Неговите идеи ќе имаат силно влијание во развојот на јапонскиот чај.
Некои аспекти на церемонијата за чај како што е употребата на свилени фукуса ткаенини не можат да се изведат без носење кимоно и оби, или замена за појас, бидејќи ткаенината се превиткува и се напика во оби во рамките на церемонијата. Други предмети, како што се каиши, помали ткаенини познати како кобукуса, бараат кимоно јаки, ракави и оби што се носат со нив за да се користат во текот на церемонијата.
Кина -Церемонија за чај која ја содржи мудроста на ориенталната философија.
Пиењето чај е составен дел од кинеската култура. Кина е оригинален производител на чај и е позната по своите вештини во садење и правење чај. Нејзините обичаи на пиење чај се проширија во Европа и во многу други региони преку културна размена, преку античкиот „Пат на свилата“ и преку други трговски канали. Кинеската нација напиша брилијантна страница за својата чајна култура во историјата на светската цивилизација. Развојот и промоцијата на чајот е еден од главните придонеси на Кина во светот.
Зелениот чај е најстарата категорија на кинески чај и за прв пат се појавил пред 5.000 години. Оригиналната обработка на чајот била прилично едноставна. Луѓето или ги вареле листовите од чајот директно од дрвото, или листовите чај сушени на сонце за понатамошна употреба. Иако методите на обработка се менуваат низ вековите, тој сè уште наликува на својот древен предок по тоа што не е ферментиран и само малку оксидиран. Ова му овозможува на чајот да го задржи повеќе од оригиналниот вкус на листот.
Традиционално, постојат десет најпознати чаеви, но не се согласуваат сите списоци со „најдобрите десет“.
Еве типична листа: Long Jing (чај од змеј добро); Би Луо Чун (Пролетен чај од зелен полжав); Tieguanyin (чај на железната божица); Хуангшан Мао Фенг (чај од жолт планински крзно); Јуншан Јинжен (чај од сребрена игла од планината Јуни); Qimen Hong Cha (Црвен чај од Qi Gate); Да Хонг Пао (чај од голема црвена наметка); Лиу Ан Гуа Пиан (чај од семе од диња од Лиу ан); Ксин Јанг Мао Џијан (чај со влакнести совети од Ксин Јанг); Таи Пинг Хоу Куи (чај на кралот мајмун).
Чајна церемонија, пиењето и ценењето на чајот може да биде животен стил. Кинеската церемонија за чај ја содржи мудроста на ориенталната филозофија.
Понатаму, кинеската церемонија за чај ја одразува централната идеја на таоизмот, конфучијанецот и будизмот, тоа е комбинација на филозофија и начин на живот.
Преку целата церемонија – правење чај, ценење чај, мирисање чај, уживање во чај, се зголемува пријателството, се одгледува доблеста, се учат традиционалните доблести. Церемонијата може да го освежи умот и да ги расчисти мислите.
Духот на чајната церемонија е јадрото на чајната култура и духот е претставен со таоизмот.
Турција – Чајот како дел од културата и традицијата
Турскиот чај е дел од турската култура стотици години и е длабоко вкоренет во турското општество. Обично се служи како црн чај познат како Rize çayı, одгледуван во источниот регион на Црното Море. Традиционално се служи јак и топол, често со коцки шеќер или мед за да се додаде сладост.
Турците имаат посебна врска со својот чај. Тоа се смета за важен дел од дружењето и гостопримството во Турција. Тие седат заедно за да уживаат во овој чај за време на семејни собири, празници или едноставно само да се израмнат и да разговараат за животот. Турските церемонии за чај се исто така многу популарни во земјата.
Пиењето чај во Турција не е само забава, тоа е посебно искуство.
Историчарите не можат точно да се согласат кога чајот пристигнал во Турција. Некои извори укажуваат на почетокот на 400 п.н.е., а други до крајот на 20 век. Сепак, првиот обид да се одгледува на нејзина почва, наместо да се увезе, се случи во Бурса помеѓу 1888 и 1892 година. За жал, раните експерименти не успеале. Дури во 1924 година турскиот парламент донел закон со кој се охрабрува одгледувањето чај во источниот дел на регионот на Црното Море. Ова бил почеток на културата на турскиот чај каква што ја знаеме денес.
Во текот на 1930-тите, 70 тони семки од чај пристигнале во регионот преку соседните земји. Плантациите за турски чај продолжија да се развиваат и прошируваат оттогаш, кулминирајќи со глобалниот успех на TurkishTea.
Покрај традиционалниот ритуал за подготовка на чај, турскиот чај доаѓа и со неколку додатоци. Чајниците, познати како „çaydanlık“, често се користат за да се вари водата и да се стрмни чајот пред да се истури во чаши. Чашите за чај се обично мали и со тесен врат и имаат поконцентриран вкус од обичните чаши. Обликот на овие чаши помага да се спречи брзото излегување на топлината, што овозможува подолготрајно ароматично искуство.
Чајниците и чашите за чај може да се направени од бакар, нерѓосувачки челик или стакло. Турците се многу особено за своите прибор за пиење чај. Квалитетот на овие материјали може да влијае на вкусот на чајот. Бакарот çaydanlık е особено ценет поради неговата способност рамномерно да се загрева, како и неговиот традиционален изглед и чувство во турската култура.
Турските церемонии за чај, познати како „çay kurabiyesi“, се одличен начин да се почувствува вкусот на чајната култура. За време на овие церемонии, луѓето се собираат околу традиционален турски чајник и си служат едни со други чаши чај додека разговараат и уживаат во грицките.
Вообичаено, домаќинот пред гостите ќе го подготви чајот во чајникот. Ова е направено со благодат и точност, проверувајќи дали секоја чаша е полна пред да преминете на следната личност.
Овие церемонии може да се најдат низ целата земја, од мали села до големи градови. Тие обезбедуваат можност за локалното население да се соберат и да споделат приказни за нивните семејства или искуства во животот. Церемониите за турски чај, исто така, им нудат на посетителите можност да ја вкусат турската култура, бидејќи тие често содржат традиционална турска музика и закуски.
Без разлика каде се ужива, секогаш ќе остане важен дел од турската култура и клучно парче во мозаикот што го сочинува турскиот живот. Без разлика дали се дели за време на оброците или за време на прослави, тој стана составен дел од турското општество и продолжува да го уживаат сите.