Според експертите, не е тајна дека некои намирници всушност можат да предизвикаат воспаление во нашите тела, предизвикувајќи проблеми како хронична болка, замор, па дури и зголемен ризик од одредени болести. Преработените грицки, засладените задоволства и храната полна со нездрави масти често се главните виновници.
Но, за среќа, постојат и неколку едноставни антиинфламаторни намирници кои можат да помогнат да се намали воспалението и да се зајакне нашиот имунолошки систем. Лекарот, д-р Тез Пратап Синг и диететичарот Џеси Федер, откриле четири такви намирници.
- Лосос
Лососот е познат по неговите антиинфламаторни придобивки и придобивки за губење на тежината. Богат со омега-3 масни киселини, особено EPA и DHA, лососот има моќни антиинфламаторни својства кои помагаат да се намали воспалението низ телото. Ова не само што ги ублажува симптомите на хронични болести, туку и ја поддржува општата благосостојба. Покрај тоа, високата содржина на протеини во лососот промовира ситост и помага да се регулира апетитот, што го прави одличен избор за губење на тежината.
„Рибите, како лососот, се богати со омега-3 масни киселини, кои имаат моќни антиинфламаторни својства. Тие можат да помогнат во намалувањето на воспалението во телото и потенцијално да го спречат зголемувањето на телесната тежина преку подобрување на чувствителноста на инсулин“, вели д-р Синг за SheFinds.
- Лиснат зеленчук
Лиснат зеленчук, како што се спанаќот, кељот и блитвата, се познати по своите моќни антиинфламаторни својства благодарение на високата концентрација на антиоксиданси, витамини и минерали. Овие хранливи материи помагаат во борбата против оксидативниот стрес во телото, а со тоа го намалуваат воспалението кое често е поврзано со хронични болести како што се срцеви заболувања и дијабетес.
Покрај тоа, зелениот лиснат зеленчук е нискокалоричен и преполн со влакна, што го прави одличен избор за слабеење.
„Спанаќот, кељот и блитвата се одлични извори на витамини, минерали и фитонутриенти. Тие можат да го намалат воспалението и да го поддржат слабеењето нудејќи нискокалорични опции со хранливи состојки“, забележува д-р Синг.
- Боровинки
Преполни со антиоксиданси, боровинките обезбедуваат антиинфламаторни својства кои можат да имаат корист од различни аспекти на нашата благосостојба.
„Боровинките се едно од највисоките антиоксидантни овошја, а исто така се преполни со влакна и други хранливи материи, вклучувајќи витамин Ц, А, К, калиум и манган. Високата количина на антиоксиданси е одлична за борба против воспалението низ вашето тело, вклучително и вашиот мозок и срцето“, нагласува Федер.
Тој додава дека изобилството на влакна е одлично за промовирање на подобро варење и апсорпција на хранливи материи клучни за целокупното здравје. Покрај тоа, голем број на витамини и минерали играат клучна улога во оптимизирањето на различните функции на телото, особено оние поврзани со здравјето на мозокот и срцето.
- Грчки јогурт
Наполнет со протеини, грчкиот јогурт помага во одржување и поправка на мускулите. Дополнително, пробиотиците кои се наоѓаат во грчкиот јогурт придонесуваат за поздрав дигестивен систем, промовирајќи го здравјето на цревата и апсорпцијата на хранливи материи.
„Грчкиот јогурт е полн со антиинфламаторни својства поради неговата голема количина на пробиотици или здрави бактерии. Овие бактерии можат да помогнат во оптимизирање на здравјето на цревата, што е важно за варењето, апсорпцијата на хранливи материи и здравјето на мозокот и срцето. Дополнително, грчкиот јогурт е одличен извор на протеини кој е неопходен за одржување на чистото мускулно ткиво“, заклучи Федер.
Фото: pexels
Извор: index