Одредени комбинации на витамини и минерали работат синергистички за да помогнат во регулирањето на крвниот притисок, намалувањето на ризикот од срцеви заболувања и одржувањето на здравјето на срцето – многу поефикасно од земањето индивидуални додатоци и храна самостојно.
Следниве се неколку витаминско-минерални дуа кои можат да донесат големи здравствени придобивки, бидејќи во овој случај, целината е навистина поголема од збирот на нејзините делови.
Спојте го витаминот Б6 со магнезиум за да го подобрите здравјето на вашето срце
Магнезиумот, кој се наоѓа во јаткастите плодови и семките, помага во регулирањето на крвниот притисок, спречува стврднување на артериите и одржува редовен срцев ритам. Витаминот Б6 му помага на телото подобро да го апсорбира магнезиумот.
Препорачани дневни дози: жени 310-320 мг магнезиум, мажи 400-420 мг; витамин Б6: 1,3-1,7 мг во зависност од возраста.
Храна: бадеми, спанаќ (магнезиум), банани (Б6).
Здравата рамнотежа на натриум и калиум помага во регулирањето на крвниот притисок
Овие минерали делуваат како јин и ја)нг – рамнотежата на натриум (помалку) и калиум (повеќе) е клучна за нормален крвен притисок. Намалете го внесот на преработена храна и зголемете го внесот на зеленчук богат со калиум, како што се спанаќ, тиква и компири.

Витамин Д и магнезиум – добитна комбинација за срцето
Витаминот Д го регулира крвниот притисок, но му е потребен магнезиум за активирање.
Дневно: 600 IJ витамин Д (или 10-15 минути на сонце); веќе ги споменавме дозите за магнезиум.
Не мора да се земаат истовремено, но важно е редовно да се земаат.
Витаминот Д влијае на крвниот притисок, но за целосен ефект му е потребен магнезиум
Железо и витамин Ц – силна поддршка против анемија
Железото е неопходно за создавање хемоглобин, главна компонента на црвените крвни зрнца, а витаминот Ц ја подобрува неговата апсорпција, особено онаа од растителни извори, која нормално е помалку ресорбирана од железото од месо.
Во спротивно, кога е присутна анемија, има помалку хемоглобин во крвта, што значи дека телото прима помалку кислород. За да го надомести овој дефицит, срцето мора да работи побрзо и посилно.
Внимавајте да не претерувате со додатоци на железо, бидејќи вишокот може да предизвика проблеми со срцето.
Храна: агруми, бобинки, пиперка (витамин Ц); црвено месо, леќа (железо).
Витамини Б6, Б12 и фолна киселина (Б9) – трио за здраво срце
Тие го намалуваат нивото на хомоцистеин, аминокиселина поврзана со срцеви заболувања.
Храна: спанаќ (Б6), јајца и млеко (Б12), лиснат зеленчук (фолна киселина).
За некои луѓе, додатоците од Б-комплексот се корисни, но со претходна консултација со матичниот лекар.

Омега 3 – штит за срцето
Омега-3 масните киселини најдобро функционираат кога се комбинираат со други витамини и минерали
Омега-3 (EPA, DHA и ALA) го штитат срцето. Рибата е најдобар извор на омега-3 масни киселини EPA и DHA, кои се директно корисни за срцето. Растителните извори како што се ленот и семето од чиа содржат ALA, кое телото може делумно да го претвори во EPA и DHA, но овој процес е ограничен.
Одредени хранливи материи како што се цинкот, магнезиумот и витаминот Б6 учествуваат во метаболизмот на масните киселини, што индиректно може да влијае на оваа конверзија.
Додавајте лен и семе од чиа во смути или салати.
Кога внесувате хранливи „дуети“, му овозможувате на телото подобро да апсорбира, да го синергизира дејството и на долг рок е поздраво за срцето. Храната богата со овие комбинации – јаткасти плодови, риба, зеленчук, семки и агруми – е најефикасниот начин да ја зајакнете вашата природна одбрана од срцеви заболувања.