Сезоната на јагоди започна сериозно, па можете да ги најдете на тезгите на пазарот и во продавниците. Ова овошје, покрај тоа што е многу вкусно, е вистински извор на витамини, минерали и лековити состојки.
Еве зошто треба да ги јадете што почесто…

Богатство на антиоксиданси
За почеток, јагодите се вистинска мала ризница на антиоксиданси. Тие се четврти на листата на намирници со најголема концентрација на антиоксиданси, кои го штитат организмот од слободните радикали и со тоа го забавуваат стареењето.
Одличен извор на витамин Ц
Тие се одличен извор на витамин Ц, кој ги зајакнува артериите и надбубрежните жлезди, кои се познати и како стресни жлезди, а им треба повеќе витамин Ц од кој било орган во телото. Само осум јагоди имаат повеќе витамин Ц од еден портокал.
Го намалуваат шеќерот во крвта
Истражувањата покажаа дека јагодите можат да јадат и луѓе со висок шеќер, но не смеат да ги засладуваат и да претераат (130 гр е сосема доволно). Само една шолја јагоди дневно може да игра голема улога во спречувањето на болестите на крвта.
Го регулираат крвниот притисок и холестеролот
Една порција јагоди содржи 134 mg калиум, кој го регулира крвниот притисок и делува како заштита од негативните ефекти на натриумот. Јагодите спаѓаат во групата на најздрави намирници за срцето. Тие содржат елагична киселина и флавоноиди, кои позитивно влијаат на кардиоваскуларниот систем. Го намалуваат нивото на лошиот холестерол, што предизвикува затнување на артериите.

Тие ја ублажуваат болката
Јагодите имаат антиинфламаторно дејство и ја ублажуваат болката. Науката докажа дека јагодите ги намалуваат маркерите на воспалението. Се препорачува да ги консумирате најмалку три пати неделно за да го намалите ризикот од воспаление.
Тие ви помагаат да изгубите тежина
Ова овошје содржи антоцијани, кои помагаат во согорувањето на масните наслаги, бидејќи телото ги користи како гориво.