Д-р Ерик Берг, популарен експерт за здравје со повеќе од 12 милиони следбеници на YouTube, истакнува дека редовното консумирање на сок од целер може да донесе бројни здравствени придобивки – особено во борбата против воспаленија. Според него, овој напиток би можел да биде „најсилниот лек на нашето време“.
Д-р Берг наведува дека само седум дена консумирање на овој нискокалоричен напиток може да има значајни ефекти врз здравјето.
Целерот содржи само 15 калории во две стебленца, но е богат со диетални влакна, витамин К, како и помали количества на витамини А и Ц, калциум и железо. Сокот од целер содржи и четири моќни билни соединенија – 3-н-бутилфталид, апигенин, кумаринска киселина и кемпферол – кои имаат бројни позитивни ефекти врз здравјето.
Бутилфталид може да помогне при закрепнување од мозочен удар, да ја подобри мозочната циркулација и има противвоспалителни и антиоксидативни својства. Апигенин, кој се наоѓа и во магдоносот и портокалите, ги релаксира мускулите, го намалува крвниот притисок и го подобрува сонот. Има и антидијабетични својства и помага кај лица со нарушувања на меморијата, објаснува д-р Берг.
Кумаринската киселина е позната по своето противвоспалително дејство, а исто така може да помогне во регулирање на шеќерот во крвта и кај симптомите на артритис. Кемпферолот, кој се наоѓа и во чај, кељ и грав, делува против вируси, бактерии и габи, а се поврзува и со намален ризик од некои видови рак, пишува Surrey Live.
Д-р Берг препорачува сокот од целер да се пие наутро на празен стомак. Идеално е да се користи органски целер, а за подобар вкус може да се додаде малку лимонов сок.
Иако целерот е исклучително здрав, може да предизвика алергиски реакции како осип, дигестивни тегоби или проблеми со дишењето. Исто така, пред значајни промени во исхраната, консултирајте се со лекар – особено ако земате лекови за коагулација на крвта, бидејќи целерот може да го зголеми ризикот од модринки и крварење.
Ако сокот не ви е примамлив, целерот лесно може да се вклучи во исхраната – суров во салати, варен во супи или како додаток во смути.