Понекогаш се појавува црвена дамка во јајцето бидејќи капиларите во јајниците на кокошката несилка пукнале. Дали тоа ќе се случи зависи од возраста на пилешкото, видот на храната што ја јаде, но тоа не значи дека јајцето не е добро за јадење. Ова е всушност нормална појава и јајцето е безбедно за употреба.
Колку се чести крвните дамки во јајцето?
Вистина е дека многу ретко можеме да најдеме јајце со крвна дамка. Сите комерцијални јајца се скенираат и се сортираат со помош на процесот на свеќање, кој вклучува блескање светлина низ лушпата за да се забележат дефекти. Повеќето јајца обоени со крв се отфрлаат со овој процес, но неколку го успеваат. Ако имате свои кокошки или купувате јајца од фарма, од време на време може да наидете на неколку крвни дамки.
Што треба да се направи ако јајцето има крвна дамка?
Тоа што јајцето има дамки од крв не значи дека треба да го фрлите. Експертите велат дека овие јајца се сосема безбедни за јадење. Доколку ве мачи дамката од крв, отстранете ја со врвот на ножот и продолжете со појадокот, пренесува The Kitchn.
Фото: pexels
Извор: The Kitchn